Info

FOTO: Završna radionica projekta energetska efikasnost

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:
FOTO: Završna radionica projekta energetska efikasnost – U Sarajevu je 11.02. 2019.g. je u prostoru Centra za mlade “Ivan Pavao II” na Otoci održana završna radionica projekta energetska efikasnost i obnovljivi izvori energije. Projekat je pod pokroviteljstvom Caritasa iz Švicarske održan tokom 2017. i 2018.g. i proveden je na 500 domaćinstava u Zenici i 500 domačinstava u Zavidovićima. Radionici su prisustvovali predstavnici Caritasa za BiH, Predstavnici Centra za energiju i ekologiju iz Tuzle, Eko foruma iz Zenice, Sadnice mira iz Zavidovića, Ministarstva obrazovanja ZDK, Studentskog centra iz Zenice. Radionici su bili pozvani i predstavnici Federalnog ministarstva za okoliš koji se nažalost nisu odazvali pozivu.
Nosilac projekta je bio Centar za energiju i ekologiju iz Tuzle uz aktivno sudjelovanje Eko foruma iz Zenice i Sadnice mira iz Zavidovića. U prvoj fazi je obavljen izbor kandidata za energetske savjetnike, izvršena njihova edukacija sa dodjelom certifikata. Tako educirani energetski savjetnici su obavili anketiranje po 500 domačinstava u oba grada u gradskoj i ruralnoj zoni radi reprezentativnosti uzorka i to u dva navrata u proljetnom i zimskom periodu. Pri tome su podijeljeni i simbolični pokloni anketiranim domačinstvima. Izbor domačinstava je vršen po unapred dogovorenim kriterijima da bi se pokrile sve socijalne kategorije. Nakon snimanja polaznih podataka, izvršena je obrada i analiza svih postavljenih pitanja i nakon podjele artikala i komparativna analiza novih podataka. Obavljene su i posjete objektima na kojima su instalisani solarni kolektori, toplotne pumpe, izvršeno postavljanje novih termo-fasada. Obavljena je i radionica iz oblasti utopljavanja objekata sa certificiranim izvođačem radova.
Iako je anketirani uzorak relativno mali ( ukupno 1000 domačinstava ) dobijeni su neki pokazatelji koji daju određenu sliku stanja u kantonu. Prvi zaključak je da 74 % domačinstava spada u kategoriju energetski siromašnih domačinstava, dakle troše preko 10 % ukupnih primanja na troškove energije i grijanja. Kod nekih ugroženih kategorija (penzioneri, nezaposleni, porodice sa min. primanjima ) ovaj procent se penje i preko 30 %. Registrovana je upotreba relativno starih i neefikasnih el. uređaja, neracionalno korištenje i rasipanje energije, slabo korištenje obnovljivih izvora energije, relativno nizak nivo informisanja i svijesti u pogledu ekologije, uštede energije, mogućnosti racionalne upotrebe energije. Osnovni razlog ovakvog stanja je slab ekonomski položaj u društvu, nizak standard i materijalne mogučnosti anketiranih domačinstava kao i nizak ukupni nivo informisanosti i svijesti o ovoj problematici.
Kao dobri primjeri su navedeni projekti utopljavanja javnih objekata na nivou ZDK , kao škole, obdaništa, studentski centar Zenica, potpisani ugovor za KB Zenica itd. Na nivou grada je to projekat utopljavanja stanbenih zgrada na osnovu programa sufinansiranja prijavljenih objekata kroz konkurs gradske uprave grada Zenice.
Obzirom na ukupno stanje, ogroman je prostor u ovoj oblasti gdje su moguća poboljšanja. Sigurno se javila potreba da se i kroz obrazovni sistem unesu novi programi i predmeti u obrazovni program, prvo radi povečanja svijesti i znanja a zatim i kroz otvaranje skolovanja novih zanimanja radi obezbjeđenja potrebnog stručnog kadra. Takođe je potrebno podići nivo zainteresovanosti institucija vlasti i njenih organa koji se bave obrazovanjem, gradnjom, prostornim planiranjem, zaštitom okoliša, energetskim sektorom, socijalnom politikom i finansijama. Potrebno je iznaći prihvatljiv model finansiranja i za ugrožene kategorije jer postoji veliki interes u tom pravcu.
Pošto je ovo jedan od prvih projekata i u BiH, kao i u ZDK i pomenutim gradovima opravdano je očekivati da je ovaj projekat samo početak jednog puno obuhvatnijeg, kvalitetnijeg i studioznijeg pristupa ovoj problematici. Zato je i opravdano očekivanje svih učesnika u projektu da će se nastaviti ovakvi projekti i u budučnosti.
Potrebno je odati puno priznanje Caritasu iz Švicarske koji je prepoznao važnost ove problematike, odabrao oblasti i hrabro finansirao ovaj projekat kao jedan životno važan segment u svakodnevnom životu i poboljšanju uslova života građana BiH.
Za Eko forum Zenica, Alibegović Zlatan


Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno