Info

FOTO: Završna konferencija projekta FOST INNO

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

FOTO: Završna konferencija projekta FOST INNO – U sklopu realizacije dijela završnih projektnih aktivnosti, dana 27.05.2020. godine u Zenici održan je događaj čiji su se učesnici zajednički uključili u rad Završne on-line konferencije projekta FOST INNO („Fostering tourism innovation system in Adriatic-Ionian region“ – „Jačanje inovativnog sistema u turizmu Jadransko-jonske regije“).  Završna konferencija projekta FOST INNO trebala je biti održana u martu 2020. godine u Novoj Gorici, međutim njeno održavanje je otkazano zbog ograničenja vezanih za pandemiju COVID-19 u zemljama obuhvaćene regije.  Iz navedenih razloga, organizator je odlučio da se ova velika međunarodna konferencija održi on-line uz prisustvo učesnika iz svih zemalja učesnica projekta. Učesnici s lokalnog područja svojim su učešćem također dali doprinos jačanju inovativnog sistema u turizmu Jadransko-jonske regije. Događaj u Zenici uključio je predstavnike akademske zajednice, kulturnih i edukacijskih ustanova, poslovnih subjekata iz oblasti turizma, nevladinog sektora, razvojnih agencija, javnog sektora i drugih organizacija koje mogu doprinijeti širenju koncepta i pružanju potpore implementaciji inovativnog turizma  na lokalnom nivou.

Projekat FOST INNO je odobren i finansiran iz Programa transnacionalne saradnje INTERREG V-B Adrion 2014-2020 i pripada prioritetnoj osi 1 Programa ADRION – Inovativni i pametni region, Specifični cilj 1.1 – Podrška razvoju regionalnog sistema inovacija Jadransko-jonske regije.  Vodeći partner u Projektu FOST INNO je Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu iz Opatije. U Projekat je uključeno 8 partnera iz Hrvatske, Slovenije, Italije, Albanije, Crne Gore i BiH, a jedan od partnera na njegovoj implementaciji je i Stručna služba za razvoj i međunarodne projekte Zeničko-dobojskog kantona.

FOST INNO projekat svojim već realizovanim projektnim aktivnostima donio je brojne benefite kako na lokalnom nivou tako i na cijelom području Jadransko-jonske regije. Kreiranjem novih razvojnih mogućnosti  u polju turizma, promocijom teritorije i njenih potencijala te razvojem strategije i modela za razvoj održivog inovativnog turizma, projekat FOST INNO je doveo do postizanja generalnog cilja: poboljšanja konkurentnosti Jadransko-jonske regije uz povećanje inovacijskih kapaciteta održivog turizma.

Među rezultatima projekta svakako treba istaći i iznimno korisno umrežavanje znanja sa ciljem implementacije zajedničke metodologije koja omogućava stvaranje inovativnih turističkih proizvoda visokog stepena prepoznatljivosti i autentičnosti na cijelom području obuhvaćene regije. Od velikog je značaja i projektom uspostavljeni internacionalni „Jadransko-jonski turistički centar za inovacije“ koji okuplja stručnjake iz područja turizma čiji je cilj razvoj inovativnih turističkih proizvoda.

Završna on-line konferencija projekta FOST INNO održana  u srijedu, 27.05.2020. godine koja je uključila  preko stotinu učesnika-potencijalnih nosioca razvoja inovativnog turizma kao efikasne poluge razvoja društva, privrede i turizma uopće u obuhvaćenoj regiji, nesumnjivo je još jedna potvrda opravdanosti implementacije projekta FOST INNO i na našem području. Konferencija je ponudila brojna izlaganja među kojima je i prezentacija strategije razvoja inovativnog i održivog turizma te prezentacija rezultata projekta FOST INNO. Na konferenciji je prezentiran i Jadransko-jonski turistički centar za inovacije te aktivnosti i planovi koje će Centar u budućnosti pružati svojim korisnicima. Omogućeno je poboljšanje razumijevanja uloge koju inovacije mogu imati u razvoju regionalnog turizma te širenje mreže organizacija sposobnih da iskoriste benefite projekta FOST INNO i primijene uspješne inovacije u održivom turizmu na lokalnim nivoima.

Nakon kratke prezentacije prikupljenih inovativnih ideja u obuhvaćenoj regiji,  a u okviru drugog dijela Završne on-line konferencije projekta FOST INNO, održana je svečana ceremonija dodjele regionalne nagrade „Adrion“ za dvije najbolje inovativne ideje.  Radi se o nagradi koju je dvjema najboljim inovativnim idejama u oblasti inovativnog turizma dodijelio međunarodni board. Nagradu su dobile italijanska ideja „Move Handy“ i slovenska ideja „Impact Tourism“. Učesnici konferencije su imali priliku i da se upoznaju sa rezultatima pilot-faze implementacije ovih dviju ideja kao i rezultatima analiza tržišta provedenih za potrebe implementacija.

Nesumnjivo je da će nova znanja i primjeri dobre prakse prezentirani  na Završnoj on-line konferenciji projekta FOST INNO biti odličan putokaz za razvoj inovativnog turizma i na našem području. Konstruktivnom razmjenom mišljenja i aktivnim učešćem u konferenciji, učesnici s lokalnog područja koji su se uključili u rad konferencije, doprinijeli su da benefiti same konferencije, ali i projekta FOST INNO uopće postanu jaka poluga razvoja oblasti turizma i na lokalnom području.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno