Zenica

FOTO: Završeno međuškolsko takmičenje “Čas poduzetništva- Poduzetnik sam i ja!”

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Učenici „Medicinske škole Zenica“ osvojili prvo mjesto na Međuškolskom takmičenju projekta „ČAS PODUZETNIŠTVA – PODUZETNIK SAM I JA!“ 

Drugoplasirani su učenici Mješovite srednje industrijske škole“, a trećeplasirani učenici „Mješovite srednje škole Zenica“

U periodu od 31. oktobra do 12. decembra 2022. godine, Grad Zenica i Agencija ZEDA su realizovali projekat „ČAS PODUZETNIŠTVA – PODUZETNIK SAM I JA“  koji je imao za cilj da učenike podstakne da poduzetnički razmišljaju, nauče pisati poslovnu ideju i analizirati kvalitet poslovne ideje kao i mogućnosti njene realizacije. To znači da je cilj podstaknuti i pomoći da djeca razviju poduzetnički duh i da po okončanju formalnog obrazovanja  kreiraju radno mjesto sebi ali i drugima i da ne čekaju da to za njih uradi neko drugi.

U projektu su učestvovali učenici završnih razreda 5 srednjih škola.

Razvoj i promovisanje preduzetništva predstavlja dugogodišnji strateški cilj politike zemalja članica EU i zemalja u pristupnoj fazi, a posljednjih godina sve više dobija na značaju. Kod nas se sve više govori o potrebi da se poduzetništvo i poduzetnički način razmišljanja implementiraju u obrazovni sistem od osnovne škole do univerziteta.

Mnoge evropske države sa dokazano razvijenijim sistemom obrazovanja od nas, imaju dugu tradiciju i pozitivna iskustva sa uvođenjem poduzetništva u svoj obrazovni sistem. Poučeni tim iskustvom BiH mora što prije da prilagodi svoj obrazovni sistem pravilima savremenog privređivanja tako što će razvoj poduzetničkog duha kod mladih započeti još u osnovnoj školi, nastaviti kroz srednju školu i svakako kroz univerzitetsko obrazovanje.

Između ostalog, učenici su naučili prezentovati poslovnu ideju, filtrirati informacije značajne za pokretanje nekog biznisa, naučili su kako istražiti tržite, kako da uobliče i prezentuju poslovnu ideju, te su u međuškolskom takmičenju izabrani timovi koji su potom predstavljali svoju školu na međuškolskom takmičenju.

Danas je održano međuškolsko takmičenje na kojem je komisija odlučila da su prva tri mjesta osvojile:

  1. JU „Medicinska škola Zenica“ – novčana nagrada u iznosu od 1.500 KM za grupu
  2. JU „Mješovita srednja industrijska škola“ novčanu nagradu u iznosu od 1.000 KM za grupu
  3. JU „Mješovita srednja škola Zenica“ – novčanu nagradu u iznosu od 500 KM za grupu,

koje su obezbijedili Grad Zenica i Agencija ZEDA.

Međutim, osim za sebe, učenici su osvojili i nagrade za škole koje su predstavljali – IT opremu koju je donirao naš sponzor projekta „IMTEC“ d.o.o. Sarajevo. Ovo preduzeće se bavi prodajom i servisiranjem IT uređaja i ovim putem im se u ime Grada Zenice, Agencije ZEDA, škola i učenika zahvaljujemo na saradnji i velikoj podršci.

Učenici „Srednje mješovite škole „Mladost“ i „Prve gimnazije“ osvojili su novčane nagrade u iznosu od po 400 KM za grupu, te su svi učenici dobili Certifikat o učešću na međuškolskom takmičenju ovog Projekta.

U obrazovnom procesu u cilju razvoja preduzetništva kao kompetencije potrebno je ostvariti dva ključna zadatka: razviti svijest učenika da trebaju kreirati vlastitu poslovnu situaciju, da treba da stvaraju posao, a ne da očekuju da će ga dobiti i ukazati im na važnost afirmacije, isticanja i razvoja ličnih kvaliteta. Shodno navedenom odmah postaje jasno da ukoliko učenici nisu podstaknuti na ovakvo ponašanje u samom procesu učenja bilo kojeg sadržaja, neće ni razviti preduzetništvo kao kompetenciju.

U projektu „ČAS PODUZETNIŠTVA – PODUZETNIK SAM I JA“   učestvovalo je 5 zeničkih škola: „Prva gimnazija“, „Mješovita srednja škola“, Mješovita srednja industrijska škola „Srednja medicinska škola“ i „Srednja mješovita škola „Mladost“.

-„Hvala svima na učešću i divnoj saradnji. Raditi sa učenicima bilo je osvježenje i ogromna motivacija da u njima probudimo poduzetnički duh i pokazali su da zaista imaju ideje, da su fenomenalni i da od njih tek možemo očekivati velike stvari. Uvijek smo sretni sarađivati sa obrazovnim institucijama i to ćemo i u budućnosti nastaviti“ – poručili su iz Agencije ZEDA.

Čestitamo svim učenicima koji su se prijavili za učešće u ovom Projektu i koji su sarađivali sa nama,  a posebne čestitke pobjednicima.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno