Ostali sportovi

FOTO: Završeno 14. šahovsko prvenstvo ŠSFBiH – Prvaci velemajstor Emir Dizdarević i Ehlimana Babajić

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

FOTO: Završeno 14. šahovsko prvenstvo ŠSFBiH – Prvaci velemajstor Emir Dizdarević i Ehlimana Babajić – Nakon četvorodnevnog takmičenja i uz učešče 41 takmičara, danas 23.11.2020.godine u Lukavcu je završeno 14.otvoreno seniorsko pojedinačno prvenstvo u šahu za 2020.godinu, (zajednički turnir za igračice i igrače). Prvenstvo se igralo od 20.11- 23.11.2020.godine i održavalo se u hotelu „Lukavac“ u Lukavcu.

Organizator je bio ŠSFBiH, a tehnički organizator tuzlanski šahovski klub Sloboda Tuzla.

Na ovom prvenstvu Zenicu su predstavljali FM Goran Trkulja (ŠK Čelik) i NA Dino Marković u ulozi pomoćnog sudije, voditelja takmičenja i kompjuterskog parovanja.

U muškoj konkurenciji pobjednik je velemajstor (GM) Emir Dizdarević sa 6.0 poena, drugi je FM Amir Hadžović sa 5,0, a treći FM Halil Abdil, takođe sa 5,0 poena, ali sa slabijim dodatnim kriterijima. Još pet šahista osvojilo je po 5,0 poena. Zeničanin FM Goran Trkulja je u ovoj grupi šahista sa pet poena i osvojio je šesto mjesto.

U ženskoj konkurenciji najbolje plasirana je mlada U16, Ehlimana Babajić sa 3,0 poena.

Pobjednici, Emir Dizdarević i Ehlimana Babajić su osvojili titule prvaka OPŠSFBiH u muškoj i ženskoj konkurenciji za 2020. godinu, pripao im je pehar i novčana nagrada, a svim nagrađenim igračima dodjeljene su diplome.

Prvenstvo se igralo po Švicarskom sistemu, u sedam kola, sa tempom igre od 90 minuta po igraču za cijelu partiju uz bonifikaciju od po 30 sekundi po potezu počevši od prvog. Turnir će se rejtingovati kod FIDE.

Nagradni fond iznosio je 3.000 KM i podijeljen je na osam prvoplasiranih šahista. Pored redovnih nagrada najbolji do 2050 ELO poena bio je Sanjin Ćulum, najbolji kadet do 16 godina bio je Ismet Mešić, a najbolje plasirana žena je Ehlimana Babajić.

Direktor prvenstva bio je g Adnan Karahmetović, glavni sudija IA Šemsudin Čengić, zamjenik sudije NA Dino Marković iz Zenice.

Pobjednici prošlogodišnjeg 13.prvenstva, održanog u Mostaru, bili su velemajstor (GM) Emir Dizdarević i

WFM Nadina Mahmutbegović iz Živinica u ženskoj konkurenciji.

E.Imamović

Foto Dino Marković



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno