Zenica

FOTO: Završena inžinjerska praksa u Centru za mlade INPUT

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

U proteklih osam sedmica učenici srednjih škola koji su se prijavili na „INŽINJERSKU PRAKSU INPUT 2022“ i koji su odabrani su uspješno završili praksu u Centru za mlade INPUT.

Projekat pod nazivom ”INŽINJERSKA PRAKSA INPUT”  u organizaciji Centra za mlade INPUT  je imao za cilj da obući srednjoškolce i srednjoškolke da steknu nova znanje iz oblasti informacionih tehnologija, mašinstva i STEM-a.

Praksa je bila  koncipirana tako što su učenici i učenice u toku osam sedmica učili programiranje, elektroniku, 3D modeliranje i 3D printanje, te razvijali projekat izrade i upravljanja robotske ruke i pametne kante za smeće. Dakle, projekat je bio  podijeljen u tri cjeline, na osnovu kojih su učenici bili podijeljeni u dvije grupe. U uvodnim časovima svi polaznici su bili upoznati sa osnovnim tehnologijama koje su koristili  tokom prakse.

Polaznici su imali priliku savladati više programskih jezika, softvera za modeliranje, kao i koristiti razne senzore, mikročipove i elektroničke dijelove pri izradi sistema za upravljanje (Python, Arduino, App Inventor i SolidWorks).

Cilj „INŽINJERSKE PRAKSE INPUT 2022“ je bio upoznati polaznike sa prednostima tehnologija, odnosno kako doći do brzog rješavanja problema koristeći razne načine koje nam je moderna tehnologija donjela. Kroz rad na dva pomenuta projekta polaznici su iskazali jako veliku zainteresovanost, volju želju za učenjem, što je rezultat i napravljenje dvije pametne kante i robotske arduino ruke.

Polaznici su iskazali veliko zadovoljstvo i zahvalnost obukom i time što su stekli, te su rekli da planiraju proširivati svoje znanje dalje kako u Centru za mlade INPUT, tako i na drugim mjestima gdje se nudi edukacija iz oblasti informacionih tehnologija, mašinstva i STEM-a.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno