Kultura

FOTO: Završen festival, bogat program obilježio 3. IFET

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

FOTO: Završen festival, bogat program obilježio 3. IFET – Sa četrnaest programskih aktivnosti za osam festivalskih dana u tri grada je obilježen 3. internacionalni festival edukativnog teatra u produkciji Dječije, omladinske i lutkarske scene Bosanskog narodnog pozorišta Zenica.

U okviru 3. IFET-a su otvorena vrata pozorišta za svu djecu. Premijernom izvedbom predstave „Ko smo mi i čime se bavimo?“ autora Nijaza Mačka, u režiji Miroljuba Mijatovića, u ponedjeljak, 4. decembra je počeo 3. IFET u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica. Ista predstava je svoju premijernu izvedbu u Zavidovićima imala u srijedu, 6. decembra u 16.30 sati. Pored ove dvije premijerne izvedbe, odigrane su još dvije predstave u produkciji Bosanskog narodnog pozorišta Zenica i to u četvrtak, 7. decembra. Naime, u četvrtak je odigrana lutkarska predstava „Prodani smijeh“ u režiji Darka Kovačovskog i predstava za bebe „Žuti maslačak“ u režiji Miroljuba Mijatovića.

U okviru 3. internacionalnog festivala edukativnog teatra su upriličene dvije smotre dramskog stavaralaštva
U utorak, 5. decembra je održana 9. smotra dramskog stvaralaštva osnovnih i srednjih škola i u subotu, 9. decembra je održana 6. smotra dramskog stvaralaštva osoba sa poteškoćama. Pored ove dvije smotre, održane su dvije radionice plesnog teatra sa dramskom pedagoginjom iz Beograda Natašom Milivojević.

Na radionicama i smotrama su se družila djeca iz Zavidovića, Kaknja, Bihaća, Zenice, Bihaća.

Iz Subotice u srijedu, 6. decembra u 12 sati u okviru 3. IFET-a u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica je gostovao Dom za decu ometenu u razvoju „Kolevka“ sa svojom predstavom „Film & Gugi“.

Pored predstave iz Subotice u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica je gostovala i predstava „Ružno pače“ East West Centra iz Sarajeva, koja je odigrana u petak, 8. decembra u 12 sati.

Poseban doprinos 3. IFET –u je prižilo i Kazalište slijepih i slabovidnih iz Zagreba, čije su dvije predstave odigrane u Zenici i Kaknju u nedjelju i ponedjeljak, 10. i 11. decembra. Predstava „Ispeci, pa reci“ “, u režiji Ane Prolić odigrana je u nedjelju u 11 sati u BNP-u, a u ponedjeljak u istom terminu u KSC Kakanj. Druga predstava Kazališta slijepih i slabovidnih Zagreb „Jučer sam se sjetio plave“ u režiji Petre Radin je odigrana u BNP-u u nedjelju u 19.30 sati.

Treći internacionalni festival edukativnog teatra u produkciji Dječije, omladinske i lutkarske scene Bosanskog narodnog pozorišta Zenica je trajao od 4. do 11. decembra i poslao je poruku o ravnopravnosti djece, te je Festivalom naglašeno da teatar otvara svoja vrata za svu djecu i pruža im jednake mogućnosti.

Služba za odnose s javnošću BNP Zenica



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno