Ljudi

FOTO: Zaustavili automobil i pokupili dvanaest vreća smeća- Edin i Sabina Buro pokazali kako se voli priroda

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

FOTO: Zaustavili automobil i pokupili dvanaest vreća smeća- Edin i Sabina Buro pokazali kako se voli priroda – Bračni par iz Zenice, Edin i Sabina Buro, danas su svojim primjerom pokazali koliko samoinicijativno možemo doprinijeti za čistu sredinu, jer, priroda nam uvijek daje, ono što joj mi vraćamo. O nedostatku ekološke svijesti, ljubavi prema prirodi i kako doprinijeti čistoj okolini, porazgovarali smo sa Sabinom.

Naime, bračni par Buro, Edin i Sabina, danas su svojim automobilom prolazili relacijom koja je inače njihova svakodnevna putanja kretanja, međutim, današnju vožnju prekinuli su i odlučili počistiti svo smeće, a koje, kako za Hanuma.ba ističe Sabina, nesavjesni vozači svakodnevno izbacuju iz svojih automobila.

“Svaki dan prolazimo tim dijelom i svakodnevno vidimo veliko odlaganje smeća kao i nesavjesne vozače koji to rade. Sakupili smo otprilike, nekih 12 velikih vreća za 2 sata”, govori nam Sabina.

Objavu sa fotografijama današnje akcije, Sabina je postavila na svoj Facebook profil, te su ubrzo stigle i reakcije njenih prijatelja, pratilaca, te su im svi čestitali na ovom potezu.

Radnici Komunalnog preduzeća Zenica pokupili otpad

“Naše komunalno preduzeće nam je izašlo u susret tako što smo otpad odmah odvezli svojim autom i oni su to odmah odložili na njima adekvatno mjesto”, ističe Sabina.

Bavljenje društveno korisnim radom

Edin i Sabina žive u Visokovcima, mjestu udaljenom 4 kilometra od grada Zenica.

Kako nam kažu, duže vrijeme se bave edukacijom mlađih i starijih osoba, čiji primarni smisao jeste “da mi sami možemo biti promjena”.

“Ranije smo također čistili i korita rijeka, šume, izletišta i općenito prirodu. Današnja lokacija na kojoj smo čistili je Velika Broda – Čajdraš, u krugu nekih 300 m”, kaže Sabina.

Porodica Buro u planu ima i mnogo ideja za naredni period.

“U planu imamo očistiti cijeli naš kraj i poznata mjesta u krugu Zenice, koja obuhvata izletišta, jezera i šume, pod parolom; “Ne bacaj smeće, sadi cvijeće”.

Nedostatak ekološke svijesti i odgoja, kao polazne tačke

Obzirom da smo svjedoci koliko su šume, izletišta, pa i korita naših rijeka prepuna smeća, a što se naročito pokaže kada našu državu pogodi veće nevrijeme, kada ispliva silni otpad, Sabina ističe da našem društvu nedostaje ekološke svijesti.

“Ekološke svijesti nam mnogo nedostaje, također, mislim da nam nedostaje prvenstveno odgoja koji nosimo iz kuće, pa tek onda edukacije koja se tiče ekološke svijesti. Na mladima svijet ostaje i mislim da se mnogo nosi iz kuće, odgojem i poštovanjem sebe kao ličnosti i poštovanje jednog života koji nam je Gospodar dao, kao i dar Njegov nama da prirodu i njene blagodati i resurse čuvamo i održavamo. Priroda nam uvijek vraća, ono što joj mi sami dajemo. Zar da se nadamo dobrom i čistom, kada mi sami ne živimo po istom”, kazuje Sabina.

“Jedna vreća, jedan dan”

Sabinin suprug pokrenuo je ideju čija je parola; “Jedna vreća, jedan dan”, čiji fokus je na principu da bilo ko od nas, u trenutku kada imamo slobodnog vremena, možemo odvojiti bar nekoliko minuta i pokupi jednu vreću, “a nažalost kada se okrenemo oko nas, smeća ima puno da tu istu vreću možemo nabrati u tako rekordnom vremenu”.

 

Uspješno očišćena jedna dionica prema Čajdrašu, smeće koje bacaju nesavjesni vozači, završava u Kočevi…Čuvajmo prirodu…

Objavljuje Sabinna BuroNedjelja, 3. siječnja 2021.

Poruka za kraj

Obzirom da živimo u vremenu kada su ovakve priče fenomen ili bude pozitivne reakcije, pravi je trenutak da neko ko je samoinicijativno odlučio doprinijeti čistoj okolini, pošalje poruku za kraj.

“Čuvajmo našu okolinu, naše rijeke, naše šume, izletišta i općenito prirodu, jer mi smo ogledalo jedni drugima i samo mi možemo biti promjena. Jer, priroda će nam biti zahvalna”, poručila je Sabina na kraju razgovora za portal Hanuma.ba.Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno