Zenica

Foto-video: Sjećanje na željezarce

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

U znak sjećanja na formiranje Željezarskog bataljona, a onda i Prve zeničke brigade, iz koje je iznikla 303. viteška brigada Armije BiH, na spomeniku ispred zgrade uprave Željezare Zenica okupili bivši borci ove jedinice, te zvaničnici, koji su obilježili 13. maj, dan osnivanja Željezarskog bataljona i 18. maj, dan zvaničnog početka funkcionisanja 303. brigade.

Svoje živote za BiH je dalo 396 radnika Željezare, pripadnika Armije, koji su napustili radna mjesta i uključili se u odbranu države. O putu ove ratne jedinice govorio je Mirsad Šestić, ratni komandant 2.bataljona 303. Viteške i kasnije komandant 333. brdske brigade. Na spomen obilježju ispred uprave Željezare jučer su cvijeće položile kolege iz Željezare, predstavnici boračkih udruženja, vlasti, političkih partija i organizacija.

Armiji je iz Željezare pristupilo više od 7.000 radnika, 1.103 je bio ranjen, a 672 radnika imaju status ratnog vojnog invalida. U jedinici je bilo 75 žena, a 303. je jedna od dvije brigade Armije BiH, koja uz prefiks „viteška“ ima i kolektivni „zlatni ljiljan“. Unutar brigade ima 23 borca „zlatna ljiljana“, među kojima je najveće ratno priznanje posthumno dobilo deset boraca Armije. Prva zenička, kasnije 303. brigada je bila prva manevarska jedinica u državi. Pogledajte video i foto galeriju. 

 

[iframe width=”720″ height=”405″ src=”https://www.youtube.com/embed/ObTSqtueen4?rel=0&showinfo=0″ frameborder=”0″ allowfullscreen]

Više na

Posted by Zenicablog on 18. Maj 2015



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno