Zenica

FOTO: Velemajstor Mladen Palac pobjednik 23. Uskrsnog šahovskog turnira „Zenica 2022“

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

FOTO: Velemajstor Mladen Palac pobjednik 23. Uskrsnog šahovskog turnira „Zenica 2022“- Danas je u Zenici odigran 23. tradicionalni međunarodni uskrsni šahovski turnir „Zenica 2022“.

Turnir se igrao u velikoj, renoviranoj dvorani Hrvatskog doma “Kralj Tomislav” u Zenici.

Učestvovalo je 75  šahista i šahistkinja, među kojima su bila i 4 velemajstora (GM), 6 internacionalnih majstora (IM), te  6 FIDE majstora (FM), što govori da je turnir bio veoma jakog rejtinga.

Na listi učesnika bili su šahisti iz BiH, Hrvatske, Crne Gore, Danske i Srbije.

Pobjednik turnira je velemajstor Mladen Palac (Hrvatska) sa 7,5 poena, drugi je mladi IM Rijad Burović (Sarajevo) sa 7,0 a treći je IM Dušan Lekić (Crna Gora), takođe, sa 7,0 poena, ali sa slabijim dodatnim kriterijima.

Među 10 nagrađenih šahista iz redovnih nagrada još su: GM Denis Kadrić 6,5, GM Dalibor Stojanović 6,5, FM Ismet Burović 6,5, IM Dejan Marjanović 6,0, IM Bojan Maksimović 6,0, IM Aleksandar Savanović 6,0 i FM Mario Zovko sa 6,0 poena.

Ukupni nagradni fond bio je 2.500,00 KM i podijeljen je na 10 šahista za redovne i specijalne nagrade. Podijeljene su i specijalne nagrade za najuspješnije igrače:

-do 2.000 ELO poena – 1.Nermin Letić (BiH), 2.Predrag Barišić (BiH);

-do 2200 ELO poena – 1.Halim Hutinović (BiH), 2.Samir Bajrić (BiH);

– najbolji junior (od 2004.god.) – Maksim Savanović (BiH);

– najuspješnije šahistkinje – 1.Maša Maksimović (BiH), 2.Bernardina Hadžiselimović (Zenica);

-najbolji igrač iz šahovskog kluba „Napredak“ Zenica –Enver Muratović (Zenica);

Tehnički organizator bio je Šahovski klub “Napredak” iz Zenice, a ove godine se navršava 120 godina HKD „Napredak“. Turnir se igrao po Švicarskom sistemu, FIDE varijanta u 9 kola, kompjutersko parovanje. Tempo igre bio je 12 minuta plus tri sekunde po igraču do kraja partije na pad zastavice, uz primjenu pravilmika FIDE za partije sa ubrzanim tempom. Turnir će se rejtingovati kod FIDE.

Direktor turnira bio je Darko Popović, glavni sudija IA Miro Marjanović, a sudije IA Mirza Miralem i KA Darko Jozić.

Prilikom otvaranja turnira prisutnim su se obratili, pored direktora Darka Popovića i Josip Križanović, podpredsjednik HKD „Napredak „ Sarajevo, te glavni sudija turnira IA Miro Marjanović.

Turnir je je otvorio, nakon kratkog obraćanja, Marinko Tokić, ispred Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK.

Prije početka turnira svim prisutnim podjeljena su tradicionalna uskršnja jaja.

Tekst Ekrem Imamović

Foto D.Jozić/ E.Imamović



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno