Info

FOTO: Vedro – preko vode do slobode

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

FOTO: Vedro – preko vode do slobode – Pokrenut 2014. godine, projekat Preko vode do slobode nastao je iz ideje da se poveća ponuda turističko-avanturističkih aktivnosti u vidu planinarenja, raftinga i kampovanja. Projekat je i ovaj put okupio veliki broj učesnika svih uzrasta koji su htjeli da vikend provedu u prirodi, daleko od gradske vreve i buke.

Preko vode do slobode je ovaj put bio više od projekta. Dok su neki došli zbog avanture i adrenalina, drugi su bili tu da nadjačaju vlastite strahove i mogućnosti. Subota je bila rezervisana na uspon na planinu Prenj. Obzirom na velike vrućine, dio grupe se odlučilo ipak da ostane i osvježi u kampu na Boračkom jezeru.

Druga grupa je krenula svoj uspon. Staza sa Konjičke Bijele je inače poznata kao jedna od težih, tako da su se učesnici kretali umjerenim tempom. Od guste šume do prelijepih pogleda na okolne vrhove Prenja, kršovitih predjela i livada prekrivenih raznobojnim cvijećem, planina nas je dočekala širokih ruku. Planirani uspon je bio do Jezerceta, planinarske kuće za koju se kaže da je ´ni na nebu ni na zemlji’. Ispod kuće se nalazi izvor hladne vode, gdje su se učesnici osvježili i napunili svoje zalihe.

Povratak prema kampu vodio je kroz Crno polje, predio sa laganim nagibom i izraženim kontrastom pejzaža: zelene doline i sivih stijena, poznatog dinarskog krša. Prolaskom kroz šumu, dočekao nas je prijevoz za učesnike, s obzirom da je kamp udaljen oko 20 kilometara. Domaćini Izviđača Zenica su nas dočekali sa večerom, te smo ostatak noći proveli u opuštajućoj atmosferi.

Nedjelja je bila u znaku raftinga. SRK Bosna su nas uveli u sigurnosni briefing i objasnili nam osnove raftinga kao i sigurnosne mjere. Potom smo uzeli opremu i uputili se prema početnoj tački spusta, Glavatičevo, u gornjem toku rijeke Neretve. Ono po čemu je ovaj spust bo specifičan, jeste da je Neretva jedan od najnižih zabilježenih vodostaja, te smo zbog velikog broja čamaca na nekim dijelovima čekali i do 15 minuta kako bismo mogli proći. Ovo naravno nije umanjilo doživljaj, posebno za one kojima je ovo bio prvi put na raftingu. Pauzu smo napravili na dijelu koji se zove Velika plaža, gdje se rijeka Rakitnica ulijeva u Neretvu. Čitav spust je trajao oko 5 sati, te smo se stigli u Konjic u predvečerje.

Ovim se završava još jedan projekat Preko vode do slobode. Nedostatak svijesti o značaju prirode i potrebi vođenja zdravog načina života, nedovoljan uticaj obrazovnih institucija koje bi trebale promovirati značaj ekologije, očuvanja prirode i životne sredine, nedostatak osmišljenih i pristupačnih sadržaja za korisno provođenje slobodnog vremena, te nedovoljna podrška nadležnih institucija projektima i aktivnostima usmjerenim na jačanje svijesti o očuvanju prirode i životne sredine, vođenje zdravog načina života, kao i jačanju osjećaja pripadnosti vlastitom gradu su neki od razloga zašto ovaj projekat treba da preraste u tradiciju. Pored toga, veliki problem zagađenosti u gradu Zenica dodatno doprinosi našim nastojanjima da učesnicima ponudimo alternativu gdje će moći, barem na kratko, provesti vrijeme na čistom zraku.

Ovim putem se želimo zahvaliti Gradskoj Upravi Zenica na podršci u realizaciji projekta, na njihovoj inicijativi da podrže zdrave navike i planinarstvo grada Zenica.

Do sljedećeg puta

Vedro!



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno