Info

FOTO: VEDRO – Po hladnu vodu sa Romanije

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

FOTO: VEDRO – Po hladnu vodu sa Romanije – Po prvi put Udruženje Vedro povelo je svoje učesnike na Romaniju, planinu smještenu u  istočnom dijelu Bosne i Hercegovine.  Opjevana u pjesmama i legendama, ova hladna planina pružila nam je nezaboravno iskustvo vodeći nas kroz svoje šumovite predjele na Djevičansku stijenu i do Novakove pećine.

Osvanulo je hladno sunčano ljeto i vedro kolona se uputila na još jedan pohod, ova put na planinu Romaniju. Ono što je bilo iznenađenje od organizatora je posjeta pećini Orlovači, spomeniku prirode koji se nalazi samo 15 km od Sarajeva. Otkrivena 1975, špilja je bogata pećinskim nakitom: stalagmitima, stalaktitima, pećinskim stubovima, draperijama, različitim salivima, halaktitima, aragonitima, koralnim nakitom i bigrenim kadicama. Orlovača je također stanište značajnoj porodici slijepih miševa, a pronađeni su i ostaci pećinskog medvjeda (Ursus speleus) čija je starost preko 16.000 godina.

Nakon toga je uslijedio uspon na samu planinu. Romanija je inače poznata kao hladnija planina, što smo i mi doživjeli. Visoka stabla jele ne dopuštaju zrakama sunca da dopru do tla, pa je uspon bio ugodan. Tome je dodatno pomogla i hladna voda sa Romanije, o kojoj je pjevao i Halid, a česma koja je izgrađena na početku staze datira još iz Osmanskog carstva.

Uspon do Novakove njive je trajao oko dva sata, nakon čega smo napravili pauzu za užinu i odmor. Od tog dijela vode dvije staze, jedna prema Djevičanskoj stijeni, a druga prema Novakovoj pećini. Naša skupina se u skladu sa željama podijelila u dvije grupe, tako da su neki išli na stijenu, a neki do pećine. Djevičanska stijena ima predivan pogled na Pale, a na njenom vrhu je moguće napraviti piknik na travi, i u hladu. Novakova pećina se nalazi na strmim liticama Romanije, a dobila je ime po starom narodnom junaku Starini Novaku. Starina Novak je historijska ličnost iz druge polovine XVI vijeka, porijeklom iz Smedereva. Put do pećine je obilježen i ojačan sajlama, jer je dosta strm i težak.

Tura je bila kružna, tako da se kolona do Novakove njive vratila lijevom stazom od Novakove pećine. U Zenicu smo stigli oko devet sati uvečer.

Sljedeća avantura koja nas čeka je dugogodišnji projekat Udruženja Vedro, Preko vode do slobode, koja uključuje uspon na planinu Prenj i rafting rijekom Neretvom. Do sljedećeg puta VEDRO!



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno