Rekreacija

Foto: Vedro na Liscu

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Foto: Vedro na Liscu – Neobjašnjivo i predivno druženje danas učinilo nas je sretnim a avantura koju smo doživjeli ojačala je prijateljske odnose između svih učesnika i naših članova.

Željko Knez i Bernardin Kapo su ujedno i pružili maximum kao vodiči da bi svi učesnici dobili planinarsku edukaciju, orjentaciju u prirodi, i upoznali se sa osnovama planinarenja.

Zahvaljujemo se i cijelom planinarsko društvo “Tajan” Zenica na toplom čaju i nadamo se da će biti još više zajedničkih izleta i da ćemo nastaviti zajedno da razvijamo planinarstvo u Zenici a i šire.

Lisac je najviša planina na sjeveru zeničke kotline. Ime se veže za naziv mužjaka lisice. Zašto? Teško je kazati. Sa vrha Lisca se pogled širi prema Bjelašnici, Vranici, Vlašiću, Sjeverno prema Konjuhu, Tajanu.. te zeničkim planinama Vepar, Smetovi, Tvrtkovac..

Lisac; Planinarski dom na istoimenoj planini. Smješten na nadmorskoj visini 1012 m/m. Izgrađen je dobrovoljnim radom zeničkih planinara 1951 ÷ 1952.godine. Planinarski dom je otvoren 01.02.1953. godine.

Od 1954. godine imao je mali električni generator snage 150 W, istosmjerne struje, pogonjen vjetrom, koji je davao električne energije za škrto osvjetljenje dnevne sobe i kuhinje u domu. Kada je do vrha Lisac dovedena električna energija radi napajanja tv repetitora, planinari su uz prethodnu dozvolu, sproveli 1967. godine elektro napajnje do planinarskog doma.

Više puta je dom proširivan, a najveće proširenje je bilo 1968 godinu, kada je dograđena velika društvena sala sa kaminom. Kasnije, 1978. g. je na ravnom krovu društvene sale izgrađen novi smještajni kapacitet. Požar je dom u cjelosti uništio 2004. godine. Voljom članova društva, dobrovoljnim radom i uz pomoć donatora, dom je u potpunosti obnovljen 2009. g.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno