Info

FOTO: VEDRO – Igman čuvar olimpijskog duha i historije

Podijeli ovu vijest:

FOTO: VEDRO – Igman čuvar olimpijskog duha i historije – U duhu godišnjice Zimskih Olimpijskih igara, Udruženje Vedro je odlučilo posjetiti jednu od njenih domaćina- Igman, koji nas je dočekao kao i brojne posjetitelje te ’84. 59 učesnika kolone imalo je priliku uživati u netaknutoj ljepoti planine, na kojoj su se održavale discipline nordijska kombinacija i biatlon.

Start je bio u 8 h na parkingu Zeničke arene, a već u 10 h kolona je krenula planinarskom stazom sa Malog Polja. Prva pauza, za doručak i čaj bila je kod doma PD “Prijatelj prirode”, gdje je naš domaćin Emina Mujić-Rajković učesnike upoznala sa historijom i ljepotama Igmana.

PROČITAJTE I:   Nezaposlene porodilje u FBiH mjesečno će dobivati minimalno 298 KM

Zajedno sa Vedrovim vodičima, učesnici su krenuli predivnom stazom koja je vodila kroz šumu, gdje su uživali u snijegu i suncu koje se svojim zrakama probijalo kroz borove grane i još više uljepšalo kolonu. Staza nas dovodi do Igmanske džamije i spomenika pripadnicima 1. Bošnjačke brdske brigade, gdje pravimo kratku stanku za fotografisanje. Igmanska Ratna džamija, koju nazivaju Igmanska ljepotica, je za vrijeme agresije na RBiH osim za obavljanje vjerskih obreda, služila i za smještaj ranjenih boraca, a danas predstavlja autentični spomenik kulture otvorenog tipa koji svakodnevno posjeti veliki broj vjernika, turista i planinara.

PROČITAJTE I:   BiH ukinula sve covid restriktivne mjere za ulazak u zemlju

Put nastavljamo dalje cestom i šumom do doma PD “Bjelašnica” zvani Hrasnički stan, gdje nas dočekuje vrući čaj dobrodošlice i gdje pravimo pauzu za ručak, kafu i odmor. U povratku, vodiči nas vode drugim putem, ponovo kroz mirnu i tihu šumu, a u koloni i dalje vlada raspoloženje i uživanje u divnom ambijentu koji nam Igman pruža. Nakon 10 km, silazimo na Veliko Polje, sa osmijehom se pozdravljamo sa ovim Olimpijskim divom i puni utisaka vraćamo kući. Do novog pohoda VEDRO.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010