Rekreacija

FOTO: Vedraši na Pepelarima

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

FOTO: Vedraši na Pepelarima – Stotinu dva  zaljubljenika u prirodu i društvo odlučilo je nedjelju, 4.12.2016., provesti pod plavim pepelarskim nebom, uživati u mirisu šume i biti dio Vedrove kolone koja zna uživati i na temperaturama 5 stepeni ispod nule. U 7:45h učesnici su autobusima stigli do polazne tačke Bistrovac gdje je počelo prilagođavanje tijela na hladne jutarnje temperature.

Nije dugo trebalo da se metabolizam aktivira, pa „prirodno grijanje tijela“ nije izostalo. Nekoliko kilometara pratio nas je žubor potoka koji je bio pravi odmor za naš sluh. Uskoro dolazimo do Karinog brda, mjesta na kojem fotoaparati škljocaju najviše, jer pruža zaista predivan pogled na šume i prostranstva Pepelara.

Kolona je i ovaj put bila jako šarenolikog sastava – varijacije su bile prisutne u starosnoj dobi, spolu i porijeklu učesnika. Planinari iz Kakanja, Viteza, Travnika i Zavidovića kao i članovi PD Tajan, PD Bila obogatili su ovu kolonu.

Jedna  od pozitivnijih činjenia tog dana jeste da je kolonu činilo 13 maloljetnika koji su svoj dan proveli na najbolji mogući način. Za sigurnost svih prisutnih pobrinula se Gorska služba spašavanja Zenica.

Ovaj izlet je, pored ostalog, karakterističan po tome jer ujedno predstavlja i treću fazu projekta „Planinarenje i alpinizam kao prevencija poremećaja ponašanja“ o čemu će uskoro biti više informacija. Kako su to izgledale prethodne dvije faze ovog projekta, možete  pročitati na slijedećim linkovima:

http://www.vedro.ba/zapoceta-realizacija-projekta-planinarenje-alpinizam-kao-vid-prevencije-poremecaja-u-ponasanju/ i

http://www.vedro.ba/realizovana-druga-faza-projekta-planinarenje-alpinizam-kao-vid-prevencije-poremecaja-u-ponasanju/

Nakon dolaska vesele ekipe na planinarski dom „Tvrtkovac“, domaćini, PD Tvrtkovac, priredili su toplu dobrodošlicu uz, isto tako, topal čaj koji nas je odlično okrijepio i ugrijao. Uživajući na prelijepom domu „Tvrtkovac“, nakon doručka, uputili smo se da upoznamo najstariji bračni par u selu Pepelari – mušku i ženski tisu staru oko 3 000 godina.

Prema narodnom vjerovanju, ukoliko grlite žensku tisu zacijele bolesni unutrašnji organi, a ako grlite mušku tisu slijedi ozdravljenje i plodnost. Nakon toplih zagrljaja sa ovim divnim stablima, vraćamo se nazad do doma gdje se spremamo na polazak za Sebuje. Sa zalaskom sunca ostavljamo divan dom iza sebe, a samim tim i jedan divan dan proveden na ovom prelijepom zeničkom izletištu.

Po dolasku u selo Sebuje, gdje su nas čekali autobusi, znatiželjno smo pogledali šta nam aplikacija na mobitelu kaže o današnjoj pješačkoj statistici. „Plijen“ je izgledao ovako: pređenih kilometara 13,05; potrošenih kcal 1700 i ukupno 3h i 46min hoda. Bogatiji za ovu, ali i za mnoge druge spoznaje tog dana, smjestili smo se u autobuse i rezimirajući ljepote Pepelara, krenuli prema Zenici.

Hvala domaćinima PD „Tvrtkovac“ na divnom dočeku, hvala  GSS-u Zenica  i hvala svim učesnicima koji su tog dana nesebično dijelili svoju pozitivnu energiju kao i najukusnije kolače i keksiće iz svojih ruksaka Vidimo se 18.12.2016. na izletu poznatijem kao „Snow Patrol“  gdje ćemo u saradnji  sa GSS-om Zenica obezbijediti jedan nezaboravan dan na divnom Vlašiću.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno