Info

FOTO: Vakufska direkcija Islamske zajednice u BiH održala savjetovanje u Zenici

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

U organizaciji Muftijstva zeničkog, Vakufska direkcija Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini danas je u Zenici održala savjetovanje s predsjednicima, glavnim imamima i sekretarima s područja ovog muftiluka.

U obraćanju predstavnicima medžlisa muftija zenički hafiz prof. dr. Mevludin-ef. Dizdarević podsjetio je da su Vakufska direkcija i imovina prolazile kroz različite etape, “od veoma moćne institucije do potpunog gašenja, zbog različitih društvenih sistema koji su na svaki mogući način nastojali umanjiti vakufsku imovinu i samim tim onesposobiti Islamsku zajednicu”.

– Što je manja vakufska imovina i slabiji djelokrug aktivnosti Vakufske direkcije, samim tim i rad Islamske zajednice je bio otežaniji, oslabljeniji i bio je reduciran na najmanju moguću mjeru. Stoga je osnaživanje Vakufske direkcije i vakufa misija Islamske zajednice, jer bez snažnih vakufa i vakufskih institucija nemoguće je zamisliti adekvatan rad Islamske zajednice – istakao je muftija Dizdarević.

Napomenuo je da je stoga razgovor o vakufu razgovor o Islamskoj zajednici. Prisutnima je poručio da je njihov zadatak da osmišljavaju infrastrukturne projekte koji će, ojačati vakuf i ojačati njihov rad na terenu, te da je u toku zlatno doba za razvoj islama i Islamske zajednice na ovim prostorima.

– Sada imamo slobodu. U proteklih pedeset do stotinu godina Islamska zajednica nije imala slobodu, a sada imamo, u najvećoj mogućoj mjeri, dobrohotne političke strukture koje su spremne pomoći Islamskoj zajednici – dodao je muftija i napomenuo da predstavljanje projekata i uporan rad omogućava ostvarenje kvalitetnih potencijala zajednice.

Pohvalio je rast i razvoj Vakufske direkcije, ističući da je ta institucija pod vodstvom direktora Senaida Zajimovića preporođena, što je veoma prepoznatljivo u Muftijstvu zeničkom.

U sali Islamskog pedagoškog fakulteta u Zenici na početku savjetovanja obratio se i dekan prof. dr. Muharem Adilović uputivši dobrodošlicu učesnicima, a direktor Vakufske direkcije dr. Senaid Zajimović i rukovodilac Odjela za pravne, finansijske i opće poslove Huso Salihović govorili su o izradi Strategije razvoja vakufa i Vakufske direkcije.

Zajimović je pojasnio da su na razvoju strategije insistirali jer smatraju da je potrebno sa strukom izraditi dokument koji će pokazati i dati smjernice ka budućim korisnim aktivnostima.

Napomenuo je da su se, pored konsultovanja sa stručnjacima, u izradi strategije konsultovali i sa privrednicima kako bi se u konačnici postigli što bolji rezultati.

– Ova strategija tretira narednih deset godina. Uz ono što smo do sada postigli, trebali bismo dovesti vakufe u stanje da donose više prihoda nego što je sada stanje. Uprava za ekonomske poslove sada prikuplja podatke kako bismo na njima mogli temeljiti buduće finansijske projekcije – navodi Zajimović.

Predstavljajući dokument strategije pozvao je predstavnike medžlisa da s terena upute povratne informacije i eventualne dopune i smjernice za koje procijene da su neophodne.

Moderator savjetovanja je bio rukovodilac službe za pravne i administrativne poslove Muftijstva zeničkog Adnan Husić.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno