Zenica

Foto: Uspješno završena kampanja Radija „Active“

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Uspješno završena kampanja Radija „Active“ u kojoj je učestvovao Rambo Amadeus – Druga fundraising kampanja Radija „Active“ završena je jam session muzičkom radionicom u prostorijama Udruženja „Naša djeca“ Zenica. U sklopu kampanje za prikupljanja sredstava za Radio „Active“ organizovano je nekoliko aktivnosti.

Panel diskusija

Panel diskusija „Edutainment“ – obrazovanje – kultura – zabava, u Gradskoj biblioteci u Zenici u subotu, 09.04.2016. godine, sa početkom u 12 sati. Diskusija je bila bazirana na prava djeteta: obrazovanje, kulturu i zabavu. Jedan od panelista bio je i crnogorski muzičar Rambo Amadeus u ulozi ambasadora dobre volje UNICEF-a Crne Gore. Svoje profesionalno iskustvo na pomenutu temu su podijelili i Haris Abdagić, Jovana Čanji Aranđelović i Ira Raković.

Ispred Otvorenog kluba iz Niša na panel diskusiji učestvovala je Jovana Čanji Aranđelović koja je kazala da je aktivizam mladih u društvenom životu potreban i da su regionalne razmjene kao što je ova proteklih dana najbolji vid saradnje.

Zajednički stav je da porodica igra ključnu ulogu u sprovedbi čitave inkluzije. Tema panel diskusije bilo je i neformalno obrazovanje, a ostali govornici kao i Rambo Amadeus su se osvrnuli na obrazovanje i (ne)kulturu koja nas okružuje.

Performans

U subotu, 09.04., bilo je radioaktivno jer je izveden još i performans u 14 sati u šoping centru Džananović. Ovim performanso se ukazalo na problem odljeva mozgova iz regiona. S obzirom na činjenuci kako je sve veći broj mladih koji napušta BiH sa ciljem pronalaska vedrije budućnosti u državama svijeta, mladi iz BiH i Srbije odlučili su ukazati na ovaj problem simboličnim performansom.

Poruka performansa bio je citat Alekse Šantića: „Ostajte ovdje! Sunce tuđeg neba, neće vas grijati ko što ovdje ovo grije!“

Koncert Ramba Amadeusa

Koncert Ramba Amadeusa održan je istog dana kada i panel diskusija, ali sa početkom u 20 sati u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica. Koncert je otvoren poezijom koju su čitali Imran Maglajlić i Senaid Begović, čime je prema riječima jednog od predstavnika Aktivaca Aldina Vrškića razbijen „default“ ovakvih događaja.

„Ponosni smo što smo prvi put Zenici predstavili ovakav uvod u koncert. U protekla dva mjeseca radimo na snimanju cd-a poezije gdje mladi umjetnici snimaju tu poeziju u našem studiju, tako da je ovo prilika bila da se oni predstave zeničkoj javnosti. Rambo je bio oduševljen ovom idejom, a i reakcije publike su bile pozitivne što nam je drago“, dodao je Vrškić.

Jam session muzička radionica

Muzička radionica upriličena je u završnom danu svih aktivnosti sa početkom u 12 sati u prostorijama Udruženja „Naša djeca“ Zenica u čijim prostorijama se nalazi i Radio „Active“. Na jam sessionu učestvovao je Rambo Amadeus, a svi zainteresovani bili su pozvani da iskoriste priliku i muziciraju sa jednim od najvećih umjetnika današnjice.

„Zeniš“

Važno je napomenuti da je u svim gore nabrojanim aktivnostima učestovalo i 16 mladih ljudi iz Niša. Oni su u sklopu projekta „Zeniš“, koji je podržala fondacija Schuler Helfen Leben, radili u organizaciji fundraising kampanje, te performansom ukazali na veliki odljev mozgova. Nastavak projekta “Zeniš” nastavlja se u Nišu kroz nekoliko mjeseci kada će sličan program biti izveden i u Srbiji prilikom posjete mladih iz BiH.

Cijela kampanja uvrštena je u 21. Međunarodnu kulturnu manifestaciju „Zeničko proljeće“.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno