Info

FOTO: Uspješno realizovana pilot-projekt inicijativa “Odgojno-obrazovne ustanove- prijatelji zdrave ishrane”

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

FOTO: Uspješno realizovana pilot-projekt inicijativa “Odgojno-obrazovne ustanove- prijatelji zdrave ishrane” – U Sarajevu je održana Završna radionica pilot projekta Inicijative “Odgojno-obrazovne ustanove- prijatelji zdrave ishrane” provedene uz podršku UNICEF-a BiH u okviru Programa “Zdravo jedi, zdravo rasti”.  Šest predškolskih odgojno-obrazovnih ustanova iz Unsko-sanskog, Hercegovačko-neretvanskog, Zeničko-dobojskog, Tuzlanskog, Bosansko-podrinjskog kantona i Kantona Sarajevo koje su učestvovale u ovom programu prezentirale su svoja iskustva i naučene lekcije, a to su Dječiji vrtić Bihać, Dječiji vrtić Čapljina, JU za predškolski odgoj i obrazovanje Zenica, vrtić “Sunce” iz Goražda i “Dječiji grad” Sarajevo.

Projekat je tokom prethodne dvije godine implementiralo Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke u saradnji sa Federalnim ministarstvom zdravstva i Federalnim zavodom za javno zdravstvo i UNICEF-om BiH, Udruženjem kuhara BiH, Project Hope BiH te odgojno-obrazovnim ustanovama iz FBiH.

Predstavlja važnu kariku u realizaciji inter sektorskog Strateškog plana za unapređenje ranog rasta i razvoja djece u FBiH za period 2013.-2017. kojeg je usvojila Vlada FBiH. Programom je obuhvaćeno oko 1000 djece iz šest predškolskih ustanova, oko 2000 roditelja i 115 odgajatelja i ostalih uposlenika predškolskih ustanova.

“Cilj ovog Programa promocije zdravlja bio je i još uvijek jeste stvoriti mrežu ustanova – predškolskih, školskih i srednjoškolskih, koje na lokalnom nivou zagovaraju i provode Politiku za unapređenje ranog rasta i razvoja djece u FBiH i Politiku za unapređenje ishrane djece u FBiH među djecom, roditeljima i stručnim osobljem – odgajateljima, nastavnicima i kuharima, kako bi se spriječila gojaznost i ostali poremećaji nastali usljed nepravilne ishrane te unaprijedili zdravi stilovi života u predškolskim i školskim sredinama”, kazala je na uvodu Radionice Nadija Bandić, pomoćnica federalne ministrice obrazovanja i nauke.

“Nije ovo bio proces puke promjene jelovnika, kako se može pomisliti, ovo je bio istinski revolucionaran proces u kojem je najpozitivnija bila promjena u načinu promišljanja o konceptu zdrave ishrane, neophodnosti uspostavljanja ravnoteže između fizičke aktivnosti i ishrane, davanja inspiracije za to svim uposlenicima odgojno-obrazovnih ustanova, roditeljima, i, naravno djecizbog kojihsve ovo i činimo”, kazala je Nadija Bandić dodajući kako je tokom implementacije Programa ‘Zdravo jedi, zdravo rasti’ kreiran i ‘Vodić za zdravu ishranu djece predškolskog uzrasta’ koji na vrlo jednostavan i lako primjenjiv način savjetuje roditelje kako pripremiti zdrav i ukusan obrok za najmlađe članove porodice. Priručnik je dijeljen tokom provođenje Programa, a dostupanje i na web stranici UNICEF-a BiH.

“Integrirani multisektorskipristup ‘Zdravo jedi,zdravo rasti’ predstavlja implementaciju ciljeva koje smozacrtali u nizu usvojenih multisektorskih dokumenata. Pravo na odgovarajuću ishranu, pristup sigurnoj i nutricionistički vrijednoj hrani jedno je od osnovnih ljudskihprava zacrtanih i Konvencijom o pravima djeteta. U isto vrijeme, odgovarajuća ishrana osnovni je preduslov za postizanje optimalnog rasta i razvoja djece i dostizanje najvećeg mogućeg standarda zdravlja. Do ovih ciljeva, obzirom da problem ishrane djece, kako globalno tako i u BiH, i dalje predstavlja jedan od vodećih javnozdravstvenih izazova, možemo stići jedino sveobuhvatnim multisektorskim pristupom”, kazao je Zlatan Peršić iz Federalnog ministarstva zdravstva dodajući kako su sve spomenute aktivnosti u kojima zajedno rade predstavnici različitih sektora u potpunosti u skladu sa evropskom zdravstvenom politikom ‘Zdravlje 2020.”.

“Ovo danas jeste završna radionica, ali nadam se da neće biti i završna aktivnost već da će se inicijativa prenijeti i na ostale vrtiće u FBiH. Svi koji imaju iskustva u intersektorskom radu, znaju da to nije nimalo lakposao, da zahtijeva puno truda i ulaganja, mnogo koordinacije i usklađenog djelovanja, i ovaj projekatje dobar primjer svega toga. Da nije bilo funkcionalne koordinacije svih aktera, sigurno je da danas ne bismo mogli biti u ovolikoj mjeri zadovoljnio postignutim. Iza nas je šest vrtića koji su bili uključeni, i nadam se da će njihova dobra praksa biti dobar primjer ostalima i da će svoja iskustva istečena znanja prenijeti dalje i da će svoj djeci biti omogućen zdrav izbor”, kazala je Aida Ramić iz Federalnog zavoda za javno zdravstvo dodajući kako se nada da će poruke sa završne radionice doći do stručne i opće javnosti, kao i do donosilaca odluka.

Zamjenica predstavnika UNICEF-a za BiH Anna Riatti kazala je kako UNICEF ovih dana obilježava 70 godina djelovanja i 27 godina od usvajanja Konvencije o pravima djeteta u sklopu kojeg se organizira niz događaja na kojima se slave dostignuća ka boljoj budućnosti djece u BiH, te izrazila zadovoljstvo da je i Završna radionica Programa “Zdravo jedi, zdravo rasti” organiziranaupravo u tom periodu.

“Ovaj Program je dio globalne inicijative ‘Vrtići-prijatelji zdrave ishrane’ koju UNICEF provodi u saradnji sa partnerima. Kada djeca imaju pristup adekvatnoj ishrani, manje su izložena raznim bolestima iuspijevaju da dostignu puni potencijal u rastu i razvoju”, kazala je Riatti dodajući kako se nada da će se inicijativa proširiti i na ostale vrtiće.

“Radujem se što ćemo od predstavnika šest vrtića koji su učestvovali u programu čuti mnogo toga o njihovim iskustvima, naučenim lekcijama, i sljedećim koracima koje planiraju napraviti kako bi se održali postignuti rezultati. Program je važan i za podizanje svijesti kod djece, roditelja i svih drugih aktera. Kao i uvijek, UNICEF će idalje ostati uz vas kao podrška ovakvim inicijativama, i učiniti sve što je u našoj moći da se program proširi”, dodala je Riatti.

Vrtićima koji su učestvovali u Projektu dodijeljeni su certifikati “Odgojno-obrazpvne ustanove – prijatelji zdrave ishrane” za uspješno provođenje seta vrlo zahtjevnih intervencija i aktivnosti. ZaSvakoDijete



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno