Zenica

FOTO: Uskrs u Zenici- Župnik Davor Topić: U slavlju blagdana molimo za naše ranjeno društvo

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Katolici širom svijeta danas obilježavaju svoj najveći blagdan Uskrs, a tim povodom razgovarali smo sa župnikom crkve Sv. Josipa u Zenici don Davorom Topićem koji je kazao da se uskrsnućem stvorila nova dimenzija za čovjeka.

Vijest da je Isus uskrsnuo probudila je tada učenike iz stanja razočaranosti koje ih je zahvatilo kad su doživjeli poraz – strašnom smrću ubili su im učitelja u kojeg su polagali svu svoju nadu. Don Davor Topić je objašnjavajući uskrsnuće Isusovo kazao da je s njegovim povratkom učenicima porukom “Mir vama”, počela nova dimenzija za čovjeka.

“Vijest da je grob prazan u prvom momentu samo ih je još više prestrašila. Bili su zbunjeni i na dobru vijest ženâ: grob je prazan, ali javili im se anđeli i rekli da je uskrsnuo. Što se dogodilo? Prva im je misao bila da je neko je možda ukrao njegovo tijelo i sada će pasti sumnja na njih? Nisu bili lakovjerni i nisu odmah povjerovali. Trebalo se osvjedočiti. Kad su konačno shvatili – Doista je uskrsnuo i kad su se s njim susreli, kad se pojavio u večer tog istoga dana među njima i rekao im: ‘Mir Vama’, tada se u njima dogodila nezaustavljiva promjena”, kaže Topić te dodaje:

“To je početak. Odatle sve kreće. Od sada je za njih i za sve one koji povjeruju sve novo. Započelo je novo vrijeme, otvorila se za čovjeka sasvim nova dimenzija života, jer smrt je pobjeđena i ona nema više zadnju riječ. Sve je moguće onome koji vjeruje, jer i u tami naših događaja odzvanja puni navještaj nade da Bogu ništa nije nemoguć.”

Pojasnio je da u ljepoti ove uskrsne pobjede koja je dala ton cijeloj povijesti spasenja i zbog koje ne prestaju pjevati pjesmu radosne vijesti spasenja u kojoj ima nade za svakog čovjeka, želi blagoslovljeno slavlje Kristova uskrsnuća.

Međutim, u pogledu današnjice, ljudi i odnosa međuljudskih, don Topić kaže da se u slavlju blagdana trebamo moliti za ranjeno društvo koje ne liječi svoje rane.

“Svjedoci smo jedne sterilne politike u društvu koja živi tu posljedicu jer se opredjeljuje za kulturu smrti. Živeći u našem društvu primjećujemo da su potrebni još mnogi putevi mira koji vode ozdravljenju, potrebno je još mirotvoraca koji su spremni kreativno i hrabro pokretati procese ozdravljenja. To je strpljivi rad. Doista, istina je nerazdvojni suputnik pravde i milosrđa. Za razliku od razmirica i sukoba ustrajan i hrabar dijalog ne diže prašinu, nego potiho pomaže svijetu živjeti, i to mnogo bolje nego što možemo i zamisliti”, zaključio je Topić u razgovoru za Klix.ba.

Autor: E.Mehić



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno