Zabava

FOTO: Uskoro drugo izdanje bh. festivala muzičkih dokumentaraca

FOTO: Uskoro drugo izdanje bh. festivala muzičkih dokumentaraca – Jedini festival muzičkih dokumentarnih filmova, zenički dokuMfest, i ove godine predstavlja recentnu najnoviju produkciju ovog žanra, okupljajući autore iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Slovenije i Srbije.

Festival će simbolično biti otvoren filmom koji je pobjednik prvog dokuMfesta, ”Maske” autorice Brankice Drašković, koji donosi upečatljivu i fascinantnu priču o jednom od najznačajnijih umjetničkih imena novosadske muzičke i književne scene, Slobodanu Tišmi.

Potom će u četiri dana festivalskog programa biti prikazano devet filmova iz nove regionalne produkcije muzičkih filmova.

”Kontakt” Mihajla Obrenova je priča o novosadskoj alternativnoj i underground sceni, a film je jedinstven i kao najduži muzički dokumentarac snimljen ikada na ovim prostorima. Njegovih 166 minuta, međutim, sudeći po reakcijama na premijeri 3. septembra na Cinema City festivalu u Novom Sadu, okupiraju pažnju publike nesmanjenim intenzitetom do zadnjih kadrova, zahvaljujući dimanici radnje u kojoj se pojavljuje čak 140 sagovornika.

Posebnu pažnju zeničke publike, očekuje se, privući će dva slovenačka filma. Prvi je ”Buldožer: Pljuni istini u oči” Varje Močnik, koji je vrlo zanimljiva interpretacija prvog i kultnog albuma legendarne avangardne rock grupe Buldožer iz Ljubljane i koji je osvojio prve nagrade na svim ovogodišnjim festivalima muzičkih dokumentaraca u regionu. Drugi, ”Charlatan Magnfique”, duhovita je priča o trenutno najpopularnijoj muzičkoj pojavi u Sloveniji, grupi Magnifico.

Ipak, vjerovatno najatraktivniji naslov ovogodišnjeg dokuMfesta je ”Scream For Me Sarajevo” Tarika Hodžića, film o famoznom dolasku u Sarajevo svjetski slavnog rock pjevača Brucea Dickinsona iz grupe Iron Maiden u vrijeme potpune blokade ovog grada u ratnim devedesetim. Poslije premijere na prošlogodišnjem SFF-u, film je prikazan na nekim najznačajnijim smotrama diljem svijeta i poslije Zenice ga očekuje prikazivanje na kanadskom Hamilton Film Festivalu.

Ostali filmovi u programu dokuMfesta su ”Najvažniji dečko na svetu” (Tea Lukač) o fenomenu fanova Justina Biebera u zemljama regiona, ”Folk rock story” o sve traženijoj jedinstvenoj folk-punk rock grupi Ogenj iz Koprivnice, ”Arhiv emocija” (Vladimir Ristić) o slavnoj akustičarskoj grupi Lutajuća srca iz 1970-ih, ”Manitua mi” o podgoričkoj rock grupi Manitou i ”Rock je kamp” o fenomenu Mostar rock škole.

Festival će, uz podršku AMUS-a, biti održan od 20. do 23. septembra u najpogodnijem ambijentu za muzičke dokumentarce, u klubu ”Zona”.

Scream For Me Sarajevo, trailer:

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala je UG Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Instalirajte android aplikaciju ZENICABLOG - link na GOOGLE PLAY STORE
i aplikaciju za Apple-IOS operativni sistem