Sudske klupe

FOTO: Uhapšeno 19 osoba u akciji “Eagle”, pročitajte imena uhapšenih policajaca i Zeničana, pogledajte oduzete automobile

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Kako ekskluzivno saznaje portal Zenicablog, predmet pretresa i hapšenja na devetnaest lokacija primarno je bila Zenica, i to organizovana kriminalna grupa, u kojoj su, prema osnovanim sumnjama Općinskog suda Zenica, Tužilaštva i Federalne uprave Policije (FUP) učestvovala i četiri policijska službenika Policijske uprave Zenica 1. Uhapšeni su četiri policijska službenika ove policijske uprave, inspektori Ajdin Kokić i Izudin Dautović, te policajci Muris Muslić, Adnan Hakanović, kao i Zeničani Jasmin Kavaz, Edin Beganović, Hadžo Mušović, braća Safet i Kadri Ibrahimi, Almir Hadžić, Amer Beganović, Omer Tokalić…Ovim imenima spisak privedenih nije konačan.

Prema saznanjima Zenicabloga, predmet istrage i policijske akcije danas je bila organizovana grupa, koja je automobile, nabavljala, preprodavala i slično, te davali drugim osobama na korištenje. Sam slučaj je težak stotinama hiljada KM, a osim automobila, koji su današnjom akcijom pronađeni i oduzeti kod više građana Zenice, pronađene su i određene količine novca, oružja… Među oduzetim vozilima nalaze se i nekoliko automobila više od 100 hiljada KM. Svi uhapšeni su na saslušanju u zgradi Federalne uprave policije u Sarajevu i očekuje se da će u narednih 24 sata biti prebačeni na nastavak procesa u Tužilaštvo ZDK. Kome će od uhapšenih biti zatražen, a kome određen pritvor odlučiti će Tužilaštvo i sud u narednih 48-72 sata. i u toku je postupak lišenja slobode istih.

U nastavku saopćenje FUP-a i fotografije:

Dana, 12.04.2022. godine, policijski službenici Federalne uprave policije nakon višemjesečne istrage, pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona proveli su operativno-taktičku akciju „Eagle“ na području Zenice i Kaknja, te su tom prilikom slobode lišili devetnaest lica i to A.B. (1987), J.K. (1991), K.I. (1981), I.B. (1944), I.D. (1973), A.H. (1983), E.B. (1970), H.S. (1994), H.M. (1982), S.I. (1985), U.H. (1974), A.K. (1992), A.H. (1990), M.M. (1970), R.K. (1981), S.H. (1986), K.H. (1977) iz Zenice i O.T. (1967) iz Kaknja, zbog sumnje u izvršenje krivičnih djela „Udruživanje radi činjenja krivičnih djela“ iz člana 340. stav 2. KZ FBiH, „Nedozvoljena trogivna“ iz člana 267. stav 2. KZ FBiH, „Krivotvorenje isprava“ iz člana 373. KZ FBiH, „Porezna utaja“ iz člana 273. KZ FBiH, „Pranje novca“ iz člana 272. KZ FBiH, „Davanje dara i drugih oblika koristi“ iz člana 381. KZ FBiH, „Zloupotreba položaja ili ovlaštenja“ iz člana 383. KZ FBiH, „Odavanje službene tajne“ iz člana 388. KZ FBiH i „Primanje dara i drugih oblika koristi“ iz člana 380. KZ FBiH.

Postupajući po naredbi Općinskog suda u Zenici policijski službenici Federalne uprave policije su izvršili pretrese pokretne i nepokretne imovine osumnjičenih lica, kojom prilikom je pronađen određeni broj motornih vozila, oružje, novac u različitim apoenima, kupoprodajni ugovori, cigarete bez akciznih markica, kao i drugi dokazi koji se dovode u vezu sa izvršenjem navedenih krivičnih djela.

Navedena lica se sumnjiče za udruživanje s ciljem sticanja protivpravne imovinske koristi, izvršenjem krivičnih djela na način da su vršili nabavku putničkih motornih vozila u Bosni i Hercegovini i van nje, te su ista dovozili i pripremali ih za dalju preprodaju. Također, lica se sumnjiče za posjedovanje skupocjenih putničkih vozila stečenih izvršenjem krivičnih djela koja su uvozili na osnovu invalidskih povlastica, te na taj način izbjegli plaćanje obaveza. Ista bi u pojedinim slučajevima koristili određeni vremenski period, a potom vršili njihovu preregistraciju na uže članove svojih porodica kao i na treće, njima poznate osobe.

Lica lišena slobode će nakon kriminalističke obrade u službenim prostorijama Federalne uprave policije u Sarajevu biti predata u nadležnost Kantonalnom tužilaštvu Zeničko-dobojskog kantona uz izvještaj o počinjenom krivičnom djelu.

 

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno