Info

FOTO: Udruženje Baton posjetio stare džamije i druge historijske znamenitosti Travnika

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

U cilju resocijalizacije i kulturne afirmacije ratnih vojnih invalida, svih učesnika i stradalnika rata, kao i prijatelja i simpatizera, Udruženje “BATON” Zenica je u subotu 22. jula 2023. godine organizovalo edukativnu ekskurziju pod nazivom: „ TRAVNIČKE STARE DŽAMIJE I DRUGE HISTORIJSKE ZNAMENITOSTI“.

Posebno nam je zadovoljstvo da smo poslije Konjica i Sarajeva na zahtjev velikog broja članova ponovo bili u prilici da organizujemo novu edukativnu ekskurziju u kojoj je težište bilo na duhovnosti tj. na posjeti vjerskim i sakralnim objektima te ostalim historijskim znamenitostima.

Kao što smo u pozivu već istakli, cilj nam je bio prikazati grad Travnik iz malo drugačijeg ugla, a u toku ove jednodnevne edukativne ekskurzije, posjetili smo slijedeće historijske znamenitosti i to: Gazi-aginu Sulemaniju- Šarenu džamiju, Poturmahalsku, Jeni Hasan- aginu, Lončaricu, Konatur i Lukačku džamiju.

Isto tako, posjetili smo hadži Ali-begovoj džamiji uz koju je nekada djelovala medresa i sahat kula Mehmed-paše Kukavice, te neizostavna Elči Ibrahim-pašina medresa u Travniku.

Nismo mogli a da se ne osvrenemo na historijske ličnosti Bosne i Hercegovine, koje počivaju u ovom gradu pa smo tako posjetili: turbeta šejha hadži Abdulvehaba Ilhamije Žepčaka, te velikih vezira namjesnika i kapetana Bosanskog ejaleta.

Predsjednik Udruženja “Baton” Zenica Dr. sc. Amir Ismić



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno