Zenica

FOTO: Učenici zasadili 3000 sadnica

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Osnovci i srednjoškolci zasadili 3000 sadnica- Zenica/Kakanj, 25.03.2017. godine. Učenici i učenice osnovnih škola „Musa Ćazim Ćatić“ iz Zenice, „Hamdija Kreševljaković“ i „15. april“ iz Kaknja i srednjih škola „Mješovita Industrijska škola“ iz Zenice i Gimnazija „Muhsin Rizvić“ iz Kaknja danas su zasadili više od 1500 sadnica na području općine Kakanj i grada Zenica u okviru projekta „Rastimo zajedno“.

„Bio je ovo uspješan završetak projekta koji se evo poklopio i sa sedmicom zaštite šuma na području našeg kantona“, izjavio je direktor osnovne škole „15. april“ iz Kaknja, gospodin Jasminko Hasagić. Ukupno je zasađeno blizu 3000 sadnica u jesenjoj i proljetnoj fazi ovog projekta koji realizira UmuBiH – Udruženje za očuvanje multikulturalnosti u BiH uz podršku Ministarstva za promet i komunikacije, prostorno uređenje i zaštitu okoliša u ZDK i DM d.o.o. BiH.

Prjjatelji projekta su Ministarstvo za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK, ŠPD – Javno šumsko privredno društvo ZDK, Kantonalna uprava Civilne zaštitte ZDK, Kantonalna uprava za šumarstvo ZDK, Grad Zenica, Općina Kakanj i JU Penzionerski dom ZDK.

Kroz projekt ” Rastimo zajedno” stvorene su prilke za mlade u BiH, odnosno u pilot fazi učenici 6 osnovnih i srednjih škola na području ZDK, da stiču praktično obrazovanje i iskustvo o volonterskom radu, značaju šuma, zaštite okoliša i ekologije uopšte kroz aktivnosti edukacije, sadnje 3000 sadnica i promocije zaštite okoliša u svojim lokalnim zajednicama i putem društvenih mreža.

Ujedno je to bio praktičan dodatak postojećim programima “Škole u prirodi” sa korisnim i dugoročnim pozitivnim posljedicama za mlade ljude u njihovom razvoju i brizi prema okolišu uopšte. Ukupno trajanje projekta je 6 mjeseci. U ovom periodu UMuBiH je organizovao akcionu grupu koju čine predstavnici svih partnera na projektu koja je definisala plan aktivnosti i konkretne uloge i akcije svih faktora zaduženih za sprovedbu aktivnosti edukacije, organizovanja izleta, sadnje sadnica, promocije projekta itd.

Naime, cilj je da svako dijete zasadi najmanje jednu sadnicu čiji će rast i razvijanje pratiti u kontinuitetu svog školovanja objavljujući fotografije zajedničkog rasta i svoje brige o novonastaloj šumi putem društvenih mreža.

Nakon završetka pilot faze i analize iskustava, naučenih lekcija i rezultata, projekat će biti implementiran i sa ostalim školama na području ZDK kao i na drugim područjima BiH.

Prema podacima Ujedinjenih naroda, šumske površine u svijetu u posljednjih 15 godina smanjene su za više od trostruke površine Njemačke, a gubitak šuma se nastavlja. Šume danas ugrožavaju kako loše ophođenje, tako i požari, zagađenje vazduha, tla i vode te kisele kiše. Nepostojanje zakona o šumama BiH, krađa i nelegalna sječa predstavljaju ozbiljnu prijetnju za budućnost šume, kao jednog od najznačajnijih prirodnih resursa. Podaci ekologa govore i da je neplanska sječa uzrokovala ozbiljne probleme i posljedice u ekosistemu brojnih bh. planina, gdje su uništena velika područja, prvenstveno bukove šume. Zbog prisustva erozije tla na nekim dijelovima došlo je do gubitka biološke raznolikosti.

U ovom trenutku, sa manje od jedan posto teritorije koja se nalazi pod nekim oblikom formalne zaštite, Bosna i Hercegovina se nalazi na posljednjem mjestu u Evropi kada je u pitanju zaštita šumskog bogatstva.
UmuBiH
________________
Taib Bajramović
Predsjednik



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno