Info

FOTO: učenici srednje Medicinske škole iz Zenice u posjeti Mariboru

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

FOTO: učenici srednje Medicinske škole iz Zenice u posjeti Mariboru – Slovenačka Večer, odnosno njen web portal, objavio je priču o boravku učenika Medicinske škole iz Zenice u Mariboru –

-Sinoć smo, u kampu SONČEK-a u Mariboru, imali Bosansko veče, kada smo kroz muziku, gastro, foto i usmenu prezentaciju, našim domaćinima približili BiH. Ugodno druženje popratili su predstavnici medija, navodi Senad Muslić iz Foruma građana Zenice.

Članak sa web portala Večeri prenosimo u izvornom obliku, na slovenačkom jeziku. Fotosi iz prve galerije preuzeti sa FB objave Zekire Marković, a fotosi i članak sa slovenačkog portala slijede u nastavku, uokviru članka.

Dijaki srednje zdravstvene šole iz Zenice na počitnicah društva Sonček v Vrtičah.

V Sončkovem centru Vrtiče v bližini Zgornje Kungote potekajo organizirane počitnice za otroke s cerebralno paralizo. Pridružilo se jim je tudi pet dijakov srednje zdravstvene šole iz Zenice. Kot je povedal Senad Muslić iz nevladne organizacije Foruma Gradjana Zenica, gre za povsem svojevrstno izkušnjo, iz katere se želijo veliko naučiti. “Upam, da bo to sodelovanje dolgoročno in da bomo lahko pridobljena znanja prenesli v Bosno in Hercegovino,” je povedal v torek zvečer, ko so dijaki v centru Vrtiče s pomočjo Zekire Marković, vodje Etno hiše Baščaršija, pripravili izjemno okusno tradicionalno bosansko večerjo. Na njej so postregli z burekom, baklavo, šopsko solato in seveda s čevapčiči. Po večerji je sledilo še druženje, tisti manj zadržani so se tudi zavrteli na plesišču.

Mesto Zenica so leta 2014 hudo prizadele poplave. O tem in o bosanski kulturi na splošno je Muslić tudi spregovoril z otroki, ki so se sodelovanja razveselili. Miha Pavlič, eden od otrok, ki se Sončkovih počitnic udeležuje že sedem let, je povedal: “Z dijaki iz Zenice smo se super ujeli, edina težava je, ker ne govorimo vsi tako dobro njihovega jezika, oni pa nas tudi slabo razumejo. Jaz sicer znam tako hrvaško kot srbsko, zato mi komunikacija ni problem. Mislim, da je tako za nas kot za njih to pozitivna izkušnja.”

V sodelovanju uživajo tudi dijaki iz Zenice. “Pomembno mi je, da sem tu, saj je popolnoma drugače od tega, kar sem pričakoval. Tu smo vsi skupaj, med nami ni razlik in to me je fasciniralo. Komunikacija med nami je krasna, večinoma eden drugega razumemo skoraj vse. Na trenutke se mi zdi, da otroci razumejo veliko več od nas, in upam, da bom tu ustvaril dolgoročna prijateljstva,” je dejal Ahmed Mekanić, dijak srednje zdravstvene šole iz Zenice. K temu je dodal: “Slovenija mi je zelo všeč, prav tako Maribor. Ljudje so super. Narava je zelo podobna kot v Bosni, le da jo znate tu bolje izkoristiti.”

Tudi v mariborskem društvu Sonček so izpostavili pomembnost sodelovanja. Ker imajo letos kar 26 različnih skupin organiziranih počitnic, jim je zelo pomembno, da najdejo prostovoljce, saj je to vsako leto problem. So pa tudi veseli, da lahko svoja znanja in izkušnje prenesejo na države Balkanskega polotoka, saj v njih delovanje humanitarnih organizacij na področju invalidnosti še ni tako razvito kot pri nas.

“Narava je zelo podobna kot v Bosni, le da jo znate tu bolje izkoristiti”
Objavljeno na web portalu slovenačkog lista VEČER; AUTORICA: ; FOTO: ANDREJ PETELINŠEK


Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno