Naše

FOTO: učenici Škole fotografije predstavili svoje radove

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

FOTO: učenici Škole fotografije predstavili svoje radove  – Projekat Škole fotografije koji ima podršku Univerziteta u Iowi, National Institutes of Health in U.S. u saradnji sa Muzejom grada Zenica, i Multiplex Ekranom Zenica sinoć je finaliziran velikom izložbom fotografija učesnika Škole.

Učenici Škole fotografije i razumijevanje vizuelnih materijala otvorili su svoju prvu izložbu pod temom “Cyberbullying” koji govori o žrtvama bullyinga u školama i u sajber prostoru u kojem je nasilje sa savremenim tehnologijama sve zastupljenije. Ovaj oblik nasilja je mnogo zanemaren u sistemu i društvu, te se zbog toga žrtva bullying sama snalazi tako što prikriva nasilje ili često to prešućuje. Učenici ili žrtve bullyinga i cyberbullyinga nemaju sistemske mehanizme koji bi im pomogli da se zaštite od vršnjaka koji ih ugrožavaju i nanose štetu.

Učenici Škole fotografije sa ovom izložbom kreiraju svoju prvu kampanju protiv jednog oblika nasilja u društvu.

Izložba će naknadno biti upriličena i na Univerzitetu u Iowi, SAD.

Mentori:
Majda Turkić
Dijana Muminović
Emir Mekanić

Peer edukator:
Amina Islamović

Zenicablog ima čast da prenese lične dojmove jedne od mentorica, naše sugrađanke Dijane Muminović.

Kada se sjetim februara kada smo tek počeli sa ovim programom, mnogi su dolazili da slikaju s mobilnim. No, to ih nije spriječilo od dolaženja, niti stvorilo kompleks. Bili su tako željni timskog rada i kreativnog izražavanja, a poslije kada bi fotkali aparatima, čuda su se desila. Da kažem, frcao je talent na sve strane.

Kada sam došla u Ameriku ‘97, bila sam u godinama naših učenika, 14-tu napunila, ali tu je bila jedna divna žena koja je išla s Bosancima na intervjue za posao i govorila menadžerima da nam samo daju priliku…Tako smo sada izgradili grad u koji smo se doselili. Tako posmatram i ovu situaciju kod nas. Toliko je talenta urođeno u našoj djeci i nadam se da će uz podršku Majde i mene nastaviti da se izražavaju.  Tako isto, uz našu veliku želju da stvaramo u svojoj domovini, pozitivnog smo razmišljanja da ćemo ostvariti mjesto za omladinu.

U to nas je još vise uvjerila sinoćnja izložba tokom koje sam bila toliko iznenađena prisustvom velikog broja djece i roditelja. Kada smo tek počeli raditi sa 14 učenika u februaru, nadali smo se da će ih bar šestero ostati, međutim, iz dana u dan, broj se samo povećavao, učenici su nas molili da dovedu i svoje prijatelje, a sada nas je 30.

Tokom izložbe su roditelji ostavili jako dubok utisak na nas. Bio je trenutak kada sam stajala iza roditelja koji su tražili da nas upoznaju, ne znajući da ih čujem, jednom smo srele mamu od naše učenice koja je kazala kako joj je drago da njena kćerka ima mjesto na koje može otići i koje pozitivno djeluje na nju. Jako nam je bitno povjerenje roditelja.

“Već zamiššljam centar u kojem bi imali prostora za još djece i još aparata..” kazala je Mersiha Mahmić-Kaknjo, majka učenika Affana Kaknje.

Mi smo za kratko vrijeme naučili mnogo toga, i učinili smo to da sad znamo napraviti lijepe fotografije, recimo prirode, a zatim smo iskoristili smo svoj talenat i usmjerili ga da prikažemo temu Cyberbullyinga i da ispromovišemo bitnost mentalnog zdravlja, te da osobe koje doživljavaju izazove ili mentalno zlostavljanje putem društvenih mreža, razgovaraju s drugima o tome, umjesto da ćute i potajno pate. Jer vidjeli smo nedavno, dese se samoubistva, a počesto to bude zbog nečega što je nama minimalno, a djeci izuzetno bolno.

Studirala sam u Americi na Univerzitetu u Ohaju i radila sam kao asistent, te za lokalne novine, no, moj magistarski rad je o tome kako se fotografija koristi za unapređenje mentalnog zdravlja. Kada sam pitala Majdu da mi se pridruži u realizovanju tog projekta u BiH, ona je već razmišljala o Cyberbullyingu i bila u fazi realizacije. Tako smo došle do dogovora da zajedno pokrenemo Školu. No, i prije smo radile skupa na raznim projektima i časovima fotografije sa grupom Kretivci koju je Majda pokrenula u KŠC, 2012. god.

U junu nastavljamo s radom i nastaviti ćemo promovisati mentalno zdravlje i bitnost zdravog okruženja. Majda i ja djelimo isto mišljenje kada je u pitanju zdrav duh čovjeka. Kod nas se jako malo javno govori o tome i u slučaju da neko ima neke poteskoće, ta osoba može godinama potajno da pati i pokušava da izađe iz tog osjećaja ili se možda nada da će taj osjećaj proći. No, sada koristimo fotografiju kako bi rušili predrasude, ohrabrili druge, a ujedno tako započinjemo komunikaciju koja korak po korak vodi do zdravijeg okruženja.

Također ćemo imati i drugi čas, Uvod u fotografiju, gdje ćemo učiti osnove fotografije i stvarati svoju fotografsku viziju, ići cemo na izlete, i raditi na promociji našeg grada i okoline, te raditi na zajedničkoj foto knjizi.

Za tačan datum prijave ćemo vas obavjestiti. Ovim putem otvorimo vrata svima koji prepoznaju da fotografijom mogu izraziti svoju viziju, maštu, emocije i kreativnost, da nas posjete u junu.

Sada zahvaljujemo svima koju su došli da nas podrže, Muzeju Grada Zenice, Adnadinu Jašareviću, Ekranu, BNP-u i našem kolegi Emiru koji je tako nesebično prijavio svoje učenike u našu skolu. Hvala roditeljima, a učenici, vi ostajete naš smisao i inspiracija za dalje!

Dijana Muminović za Zenicablog

 

 

 

 

 

 



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno