Info

FOTO: Učenici iz Zenice na finalu Infomatrixa u Bukureštu

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

FOTO: Učenici iz Zenice na finalu Infomatrixa u Bukureštu – U periodu od 10. do 14. maja 2018. godine održano je svjetsko finale Infomatrix u glavnom gradu Rumunije, Bukureštu. Infomatrix je internacionalno takmičenje projekata iz oblasti informatike, napravljeno sa željom da se okupe najbolji učenici iz spomenute oblasti.

Takmičenje nije samo za promovisanje profesionalne izvrsnosti; ono također služi za promovisanje međukulturnog dijaloga i kompromisa, kroz učestvovanje učenika i profesora iz raznih zemalja. Na ovom takmičenju učešće su uzele 43 zemlje sa 570 takmičara I 330 projekata iz cijelog svijeta. I ove godine naša država je imala predstavnike.

Svi predstavnici Bosne I Hercegovine su učenici Međunarodnih srednjih škola Zenice, Tuzle, Bihaća i Sarajeva.

Naši predstavnici su postigli zavidne rezultate u 3 kategorije: 5 bronzi I 3 srebra. U jakoj konkurenciji naši učenici su se pokazali kao izuzetni informatičari sa izvanrednim vještinama i znanjem.

“ Velika je čast učestvovati na takmičenju ovog nivoa, a pogotovo osvojiti medalju. Ovo takmičenje je iziskivalo mnogo truda i rada što će mi defintivno poslužiti u kasnijem školovanju. Osim mog plasmana stekla sam nezaboravno iskustvo i upoznala ljude iz svih dijelova svijeta.

Želim se zahvaliti školi, sponzorima, mojoj mentorici i kolegama koji su bili podrška tokom cijelog perioda.” izjavila je učenica prvog razreda Međunarodne srednje škole u Zenici, Nudžejma Sarajlić.

Tokom pripremanja projekata i putovanja naši predstavnici su imali konstantnu podršku svojih mentora. Jedan od mentorica koji su bili pratnja učenicima je profesorica hemije, Maja Pelo. “ Kao profesorica sam prvo zahvalna školi koja nam je omogućila priliku da pokažemo naše znanje i ideje. Isto tako želim naglasiti da je učešće na ovakvim takmičenjima od izuzetne važnosti kako za sami razvoj učenika tako I za razvoj čitave države.

Jako sam sretna I ponosna što sam bila mentor ica na jednom ovakvom takmičenju gdje je znanje I sposobnost naših učenika dosegla vrhunac. Put do samog Infomatrixa je bio dug, iziskivao je mnogo truda jer se na ovim projektima radilo od početka školske godine.

Naši projekti su prvo predstavljeni na BOSEPO Olimpijadi projekata gdje su zbog osvojenih rezultata pozvani na Infomatrix. Nadam se da će naši učenici ostati jednako ambiciozni i pokazati želju za daljim uspjesima.” izjavila je Maja Pelo.

Plasman predstavnika Međunarodne škole Zenica: Nudžejma Sarajlić- bronzana medalja Kemal Sivro i Abdullah Dizdrević- bronzana medalja Adin Halilović- bronzana medalja Učenici su pored samog takmičenja imali razne aktivnosti među kojima je i posjeta gradu Bukureštu. U galeriji vam donosimo dio atmosfere.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno