Zenica

FOTO: U zeničkoj Sinagogi otvorena izložba fotografija Harija Maslića

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

FOTO: U zeničkoj Sinagogi otvorena izložba fotografija Harija Maslića- U galerijskom prostoru zeničke Sinagoge danas, 12.7.2021.godine,  otvorena je izložba fotografija pod nazivom „Simply nature“- „Jednostavno priroda“, autora Harija Maslića.

Izložbu organizuje BZK“Preporod“ Galerija „Preporod „ Zenica, u okviru svojim planiranih aktivnosti.

Moderator ove manifestacije bila je Amna Sofić, predsjednicaa Galerije „Preporod“ Zenica i na početku istakla:

– Zahvaljujemo se Jevrejskoj zajednici na ustupljenom prostoru. Zahvaljujemo se svima koji su dosli na otvaranje izlozbe -, kazala je Amna Sofić.

Ispred Galerije „Preporod“ prisutnim se obratio dr. Senad Huseinagić, član Upravnog odbora (UO) Galerije, istakavši dosadašnji rad Galerije u nešto više od godinu dana postojanja:

-Realizovali smo više ukupno 12 izložbi, dvije kreativne radionice, jednu likovnu koloniju u okviru toga četiri gostovanja u drugim gradovima i jedna gostujuća izložba u Zenici, autorice iz Bužima.

S umjetničke strane, o Izložbi fotografija osvrt je dala Dijana Muminović. Dijana Muminovic je bosansko-američka nagrađivana dokumentarna fotografkinja, rođena u Zenici 1983.godine. Godine 1997. odlazi u Sjedinjene Američke Države i završava srednju školu, bachelor fotožurnalistike na Western Kentucky University i magistar vizuelnih komunikacija na Ohio University. Proteklih deset godina dokumentuje priče o imigraciji, ljudskim pravima, posljedicama rata i ljudima u Bosni i Hercegovini.

-Veliki je format fotografija, što je dosta neobično, vidimo ljepotu boja i nije samo priroda na fotografijama, nego i nešto više od toga. Hari je umjetnički fotograf i dugo se znamo preko facebooka i po njegovim fotografijama sam ga najviše upoznala i vidjela da se radi o velikom umjetniku -, istakla je Muminović.

Sam autor fotografija, Hari Maslić, pokazao je prisutnim nekoliko, njemu najinteresantnijih, fotografija i kako, kada i gdje su nastale. Zahvalio je prisutnim što su došli na ovu izložbu i što podržavaju njegov rad.

Izložbu je otvorio dr.Senad Huseinagić, član UO Galerije „Preporod“ Zenica.

Izložba ostaje otvorena do 17.7.2021.godine.

-Inače, Hari Maslić je rođen u Mrkonjić Gradu, a dugi niz godina živi i radi u Frankfurtu (Njemačka).

Po struci je diplomirani inženjer elektrotehnike, a radi kao projekt menadžer, grafički dizajner, fotograf , novinar i analitičar. Osnivač je i menadžer galerije i agencije MerisCon ARTDesign. Od 2017.godine je punopravni član Kuenstlerkasse ( Njemačka ), kao samostalni umjetnik i član je Kunst AG( Njemačka) i HKD „Napredak „ Sarajevo. Osnivač je i urednik online magazina MAGistral i MerisCon Communitija, koji okuplja preko 200 umjetnika širom BiH i svijeta. Imao je više samostalnih izložbi (Njemačka, Sarajevo, Zenica i Mrkonjić Grad) i učešće na više kolektivnih izložbi. Promovisao je i organizovao samostalne izložbe: Tomislava Perazića, Hibe Alajbegović Mustafić, Nataše Vukadin, Hilme Kahrića, Milenka Šećerovića, Belmina Bečića i Emina Skomorca.

Hari Maslić je kao fotograf gradio stil kroz višegodišnje učenje i eksperimentisanje. Prešao je put od komercijalne fotografije, street, fashion, people i akt fotografije. Kao autor i slikar, u njegovim fotografijama primjećuje se simbioza slikarskog i fotografskog umjetničkog izražaja i zbog toga se sve njegove, dosadašnje izložbe fotografija, mogu svrstati u umjetničku fotografiju -, stoji u biografiji Harija Maslića.

O njegovom radu Josip Svoboda, slobodni umjetnik i pisac ,napisao je …“ Hari Maslić pripada onoj grupi kreativnih fotografa-umjetnika koji su skloni da orkestriraju i koreografiraju strukturu fotografije, kako bi realizirali jednu kreativnu ideju ili poruku…“

Tako, postavkom Izložbe fotografija „Simply nature“/“Jednostavno priroda“ svjesno tematizira jednostavnost prirode, sa ciljem da šira publika postane angažovanija i odgovornija prema okolini, prema prirodnim ljepotama i resursima.

Tekst i foto galerija

E.Imamović



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno