Zenica

FOTO: U Zenici predstavljen autentični ramazanski top

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

FOTO: U Zenici predstavljen autentični ramazanski top – Na Trgu Alije Izetbegovića u Zenici, danas 25.4.2019.godine predstavljen je autentični ramazanski top, uz performans vojnog orkestra iz Konye (Turska) i rertospektivu islamske tradicije na ovim prostorima.

Naime, zeničkim postačima će od predstojećeg mjeseca posta, Ramazana, koji nastupa u ponedjeljak 06.maja 2019.godine, biti signalizirano vrijeme za iftar (kraj posta za taj dan). Ispaljivanjem iz topa bit će signalizirano vrijeme iftara i omogućeno da iftare uz ovu buduću turističku atrakciju.

Akciju za nabavljanje topa pokrenula je grupa Zeničana, na čelu sa zeničkim novinarom Bilalom Isakovićem i top je kupljen zahvaljujući donacijama iz dijaspore, saopšteno je danas na prezentaciji.

-Top je napravljen u Kalesiji, od čelika je, pocinčan i ofarban crnom bojom, koju će trebati s vremena na vrijeme obnoviti.  Težak je 350 kilograma, kalibar je 125 milimetara i poznat je pod starinski kao prangija, cijev je duga dva metra i dest centimetara -, kazao je Bilal Isaković prilikom prezentacije topa.

Top će biti uskoro u upotrebi, a njegova lokacija, gdje će biti postavljen, još nije utvrđena, ali će se gledati da to bude u ambijentu gdje je moguće organizovati posjete i obilazak, kao i boravak postača i drugih znatiželjnika. O sigurnosti i održavanju topa brinut će se članovi zeničkog Sportsko-rekreativnog udruženja Tvrđava.

Na prezentaciji topa, o istorijskom aspektu i islamskoj tradiciji na ovim prostorima, prisutnim je govorio Afan Abazović, turistički i planinarski vodič:

-Pružena mi je velika čast i zadovoljstvo od organizatora Bilala Isakovića i ekipe oko njega, da danas, u sklopu prezentacije zeničkog ramazanskog topa, prozborim koju o signalima kroz vrijeme, signalizaciji u islamskoj tradiciji poput ezana i prangije, u cilju obavještavanja stanovništva o početku i kraju dnevnog posta u toku mjeseca ramazana i tradiciji ovakvog načina obznanjivanja, čiji najraniji tragovi su prisutni tek od XIX vijeka.

Zanimljiv je podatak da je Zenica, do kraja Drugog svjetskog rata imala prangiju na Uzunovoj stijeni iznad “ešova” na Meokušnicama, a da je posljednji tobdžija bio Šefko Vojvodić.

Ono što je zanimljivo jeste da su se prangije oglašavale tri puta u jednom ramazanskom danu:
– za sehur (da probudi postače prije zore)
– za imsak (da obavijesti o nastupanju vremena posta, u zoru)
– za iftar (da obavijesti o prekidu posta, u zalazak Sunca)

Neka ramazan donese mir i blagostanje, zdravlje i svako dobro svim mojim sugrađankama i sugrađanima, svima nama koji dijelimo ovaj komad neba i Zemlje što se Zenicom zove i koji ćemo od ovog ramazana biti obavještavani o kraju dnevnog posta hicem iz ove prangije, izlivene u Kalesiji, prvi put nakon 1945. godine -, kazao je, pored ostalog, u svom obraćanju Afan Abazović.

Tekst i foto galerija

E.ImamovićStrogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno