Zenica

FOTO: U Zenici otvoreno Međunarodno prvenstvo i 18. sportske igre paraplegičara i oboljelih od dječije paralize BiH

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Na Atletskom stadionu Kamberovića polje u Zenici, danas 09.9.2022.godine, u organizaciji Saveza paraplegičara i oboljelih od dječije paralize (PODP) FBiH i domaćinstvo Udruženja paraplegičara i oboljelih od dječije paralize Zenica (PODP), otvoreno je Međunarodno prvenstvo i 18. sportske igre paraplegičara i oboljelih od dječije paralize BiH. Manifestaciji se održava u skladu sa međunarodnim normama sporta za osobe sa invaliditetom i Paraolimpijskog komiteta Bosne i Hercegovine.

Takmičari na ovoj manifestaciji su iz više kantona Federacije BiH, bh. entiteta Republika Srpska i Makedonije, koji su u defileu atletskom stazom predstavljeni na svečanom otvaranju.

Cremoniji svečanog otvaranja, pored ostalih, prisustvovali su i obratili se prisutnim: Albert Dodik, v.d. Generalni sekretar Saveza PODP,  Marinko Tokić, pom.ministra za nauku, kulturu i sport ZDK, Harun Aliefendić, predsjednik Udruženja PODP ZDK, ispred domaćina igara.

Ovo Međunarodno otvoreno prvenstvo i 18.sportske igre PODP BiH otvorio je Dobrica Jonjić, pomoćnik ministra za rad i socijalnu politiku FBiH.

Svečano otvaranje igara počelo je defileom učesnika na čijem čelu će biti proslavljeni paraolimpijac, učesnik treće paraolimpijade, bacač kugle Dževad Pandžić. U defileu su bili i učenici od sedam do deset godina iz nekoliko osnovnih škola, koji su uveličali prvenstvo, a svirana je i državna himna pred obraćanje prisutnim.

Na otvaranju igara istaknuto je, pored ostalog, da „Sportske igre paraplegičara dokazuju da sport nije privilegija samo za ljude bez invaliditeta, naprotiv, on kao specifično područje ljudskog djelovanja osnažuje samopouzdanje i ima izuzetan značaj u održavanju stabilne psiho-fizičke kondicije, posebno osoba sa invaliditetom. Promocija zdravlja, ljudskih prava i mogućnosti osoba sa invaliditetom kroz sport predstavljaju jedan od ciljeva Saveza, kao i samih igara“. Značaj igara i njihova, već tradicija, su podstrek da osobe sa invaliditetom dobiju nepohodnu podršku sa svih nivoa vlasti u zakonskim okvirima.

Nakon svečanog otvorenja uslijedit će takmičenja u atletici (trke u kolicima 100, 200 i 400m, štafeta 4X100m) i bacačke discipline – kugla, disk, koplje i čunj, te takmičenje u šahu, u kojima će učestvovati oko 100 takmičara.

Inače, Savez paraplegičara i oboljelih od dječije paralize je osnovan 1978. godine. Danas Savez djeluje na nivou Federacije i okuplja 15 udruženja – članica Saveza: Cazin, Doboj-Jug, Goražde, Jajce, Livno, Lukavac, Mostar, Sanski Most, Sarajevo, Travnik i Novi Travnik, Tuzla, Velika Kladuša, Zavidovići, Zenica i trenutno okuplja 1200 članova.

Održavanje Međunarodnog prvenstva i 18.sportskih igara PODP BiH i ove godine prati i portal  ZENICABLOG, koji tako učestvuje u podršci i promociji invalidskog sporta.

Tekst i foto galerija

E.Imamović



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno