Zenica

FOTO: U Zenici održano finalno takmičenje SCI&TECH CHALLENGE 2023

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Jučer je na Metalurško-tehnološkom fakultetu Univerziteta u Zenici održano finalno takmičenje SCI&TECH CHALLENGE 2023 na kojem je učestvovalo 18 ekipa iz 9 tehničkih škola sa područja Zeničko-dobojskog i Srednjobosanskog kantona.

Projekat SCI&TECH CHALLENGE je takmičenje učenika srednjih škola koncipirano na način da učenici sredjih škola uz pomoć svojih nastavnika, te nastavnika Metalurško-tehnološkog fakulteta i istraživača Instituta „Kemal Kapetanović“, identificiraju predmet istraživanja iz oblasti nauke i tehnologije, provedu potrebna istraživanja (koristeći reszurse MTF-a i IKK-a), pripreme radove i odgovarajuću prezentaciju dobivenih rezultata. Učenici su istraživanja provodili u protekla tri mjeseca, a jučer su rezultate svoga rada prezentirali publici u prepunom amfiteatru Metalurško-tehnološkog fakulteta.

Stručni žiiri je imao težak zadatak da od osamnaest odličnih prezentacija izabere pobjedničke timove kojima su uručene i novčane nagrade.

Prvo mjesto osvojio je tim Prve gimnazije Zenica (A. Biogradlija, E. Ekinović, K. Fetić, A. Kaknjo, F. Kurić), drugo mjesto je pripalo Mješovitoj srednjoj školi “Hazim Šabanović” Visoko (E. Semić, H.Hrnjić, Š.Kaplan i H. Smajić) i treće mjesto je osvojio tim Mješovite srednje industrijske škole Zenica (E. Mešković, B. Spahić, I.Kadrić).

“Ovaj projekat ima benefite za fakultet i Univerzitet u Zenici, a to je popularizacija tehničkih nauka, pogotovo danas kada studiranje na tehničkim fakultetima i nije nešto što je baš popularno. Ovo je i jedan od najboljih načina promocije fakulteta i Univerziteta u Zenici. Plan mendažmenta fakulteta će biti upravo da ovo takmičenje preraste u tradicionalnu manifestaciju.” – kazao je dekan prof.dr.sc. Farzet Bikić.

Takmičenje je organizirano uz podršku Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke i sponzora.Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno

LM