Kultura

FOTO: U Zenici održana osma likovna kolonija „Stara Bosna“

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

FOTO: U Zenici održana osma likovna kolonija „Stara Bosna“ – Danas, 26.8.2020.godine, u Zenici je održana jednodnevna, osma likovna kolonija „Stara Bosna“, a u organizaciji novoosnovane organizacione jedinice Galerija „Preporod“ Zenica, u okviru Bošnjačke zajednice kulture „Preporod“ BiH.

Galerija je organizovana na otvorenom u Turskom parku na Kamberovića polju. Prethodnih godina se održavala na kuli Vranduk, ali zbog situacije s pandemijom koronavirusa organizovana je ova jednodnevna u Zenici.

-Likovna kolonija se organizovala u povodu obilježavanja Povelje Kulina bana. Imali smo 11 učesnika-umjetnika iz Žepča, Travnika i Zenice -, kaže nam Amna Sofić, predsjednica Galerije „Preporod“ Zenica i nastavlja: Ovo je jedna od aktivnosti predviđenih za 2020.godinu Galerije „Preporod“, a cilj organizovanja Likovne kolonije je postaknuti umjetnike amatere i akademske slikare da se svojim radovima uključe u obilježavanje Povelje Kulina bana, a krajnji cilj je zajednička izložba, koja će biti upriličena u gradovima umjetnika, učesnika na Likovnoj koloniji-. saopštila je Amna Sofić.

S ozirom na poznatu maksimu da „slika govori više nego hiljadu riječi, ovim projektom se želi postići da i slikari „pišu“, svaki na svoj naćin, historiju Bosne i Hercegovine, te da se i na taj način razvijaju patriotski osjećaji kod mladih.

Tekst i foto galerija

E.Imamović



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno