Zenica

FOTO: U Zenici obilježena godišnjica Bilinopoljske izjave

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

FOTO: U Zenici obilježena godišnjica Bilinopoljske izjave – Udruženje Forum građana Zenica obilježilo je danas 815. godišnjicu potpisivanja Bilinopoljske izjave, potpisane 8. aprila 1203. godine, u kojoj se bosanskohercegovački vladar Kulin ban odriče učenja Crkve bosanske, javlja Anadolu Agency (AA).

Bilinopoljska izjava dokument je u kojem se bosanski vladar, Kulin ban pred izaslanicima pape Ivanom de Kazamarisom i dubrovačkim arhiđakonom Marinom odrekao učenja Crkve bosanske, koje nije bilo u skladu sa učenjem rimske crkve. Optužbe za herezu stigle su u pismu zetskog kneza Vukana, koje je 1199. godine uputio papi optužujući Kulina bana da upražnjava vjeru sa svojim podanicima koja nije u skladu sa učenjima Vatikana.

Kulin ban, kako bi izbjegao krstaški rat kojim je bilo zaprijećeno, pozvao je papine izaslanike da sa njim riješe ovu situaciju. Iako se formalno odrekao učenja Crkve bosanske, Kulin ban je ipak potajno, zajedno sa svojim podanicima i građanima koji su živjeli na teritoriji tadašnje Bosne, nastavio upražnjavati potajno učenje Crkve bosanske, ali je ovim potezom izbjegao pohod na Bosnu.

Tvrtko Mišanović, predsjednik Foruma građana Zenica, rekao je kako je bitno sjećati se Kulina bana.

“Ovo je naš mali jubilej jer smo prije 15 godina, 2003. godine, postavili spomen-ploču Kulinu banu na 800. godišnjicu potpisivanja Bilinopoljske izjave. Tradicionalno Forum građana obilježava dva puta godišnje sjećanje na Kulina bana, odnosno potpisivanje Bilinopoljske izjave i 29. august, kada je Povelja Kulina bana potpisana. Na današnji dan, ovdje pored Bilinog polja, napravljena je izložba dječijih radova na temu ‘I stiže proljeće u moj grad’. Ovdje su literarni i likovni radovi, pohvaljeni i nagrađeni i održat ćemo kratki program gdje će učestovati djeca od predškolskog do srednjoškolskog uzrasta. Misija Foruma građana Zenice je očuvanje identiteta, duha i tradicije grada i Bosne i Hercegovine. Zahvaljujući našem kontinuiranom radu zadovoljni smo koliko se Kulin ban vratio među nas. 29. august je ZDK uzeo kao dan kantona, Bilinopoljska izjava se tradicionalno obilježava i bitno je da mladi nauče šta je tradicija, ko je bio Kulin ban i koliko Bosna i Hercegovina ima dugu tradiciju, a to je više stoljeća”, rekao je Mišanović.

Mišanović je naglasio bitnost učenja o prošlosti BiH.

“Da bi shvatili naš identitet i našu historiju, jer bez poznavanja prošlosti nema ni budućnosti, moramo učiti o našoj historiji i prošlosti. Bosna i Hercegovina kao država ima višestoljetnu tradiciju, bila je uređena po Kulinu banu, imala uređene granice, pravo i sudstvo, garanciju svim građanima i putnicima slobodu trgovine i putovanja”, rekao je Mišanović.

Goran Bulajić, predsjedavajući Gradskog vijeća grada Zenice, rekao je kako političari moraju da uče iz postupaka vladara bosanske države.

“U ime Gradskog vijeća i određeni vijećnici su danas ovdje prisutni jer mislim da mi kao političari moramo učiti iz ovih postupaka osoba koje su prije 800 godina poduzele određene mjere i bili pravi političari da bi spasili Bosnu i Hercegovinu i potpisali dokument koji je na određeni način trasirao put razvoja Bosne i Hercegovine. Forum građana Zenice tradicionalno organizuje ovaj susret i mislim da je ovo odlična stvar u sklopu ‘Zeničkog proljeća’ kao i inicijativa da se određeni dijelovi grada zovu po Kulinu banu”, rekao je Bulajić.

Adnadin Jašarević, direktor Muzeja grada Zenice, naglasio je važnost Bilinopoljske izjave.

“Dva su razloga zbog čega je Bilinopoljska izjava bitna. Prvi je da je papa Inocent smatrao značajnim da pošalje svog legata da pregovara sa našim vladarom, znači da Kulin ban kao i srednjovijekovna bosanska država nisu bili zanemarivi u to doba. Značajno je što je Kulin ban kao diplomata poklonio se legatu i spasio Dobre Bošnjane od istrebljenja kakvo su doživjeli Katari u južnoj Francuskoj, a najvažnije je da se mi svake godine okupljamo i svjedočimo o opstojnosti bosanske države”, rekao je Jašarević.

Današnjem programu su prisustvovali i gradski vijećnici te djeca iz predškolskih ustanova te djeca iz osnovnih i srednjih škola iz Zenice.

Forum građana Zenice je 2003. godine postavio spomen-ploču Kulinu banu u parku pored istočne tribine stadiona “Bilino polje” u Zenici, na mjestu gdje je Bilinopoljska izjava i potpisana, a pokrenuta je i inicijativa da ovaj park nosi ime Kulina bana kao i neki od tunela na trasi autoputa koji bi trebao prolaziti pored Zenice. Dio bulevara koji prolazi pored ovog parka u Zenici također nosi ime Kulina bana.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno