Zenica

FOTO: U Zenici obilježen 9. maj- Dan pobjede nad fašizmom

FOTO: U Zenici obilježen 9. maj- Dan pobjede nad fašizmom- Povodom obilježavanja 9.maja, Dana pobjede nad fašizmom danas u 10 sati položeno je cvijeće i vijenac na spomen kosturnici palim borcima iz drugog Svjetskog rata kod Papirne u Zenici.

Dan pobjede nad fašizmom je dan kada je Nacistička Njemačka potpisala kapitulaciju u Drugom svjetskom ratu. Rat je konačno završen nekoliko mjeseci kasnije, kapitulacijom carskog Japana. Kako je ovaj trenutak veoma značajno uticao na izgled Evrope u budućnosti, današnji dan se obilježava i kao Dan Evrope.

Ovu svečanost je organizovalo Udruženje antifašista i boraca narodnooslobodilačkog rata grada Zenice.

Moderator manifestacije bila je Đevahira Grahić, sekretar Udruženja UABNOR-a grada Zenica, koja je, nakon intoniranja himne BiH i obraćanja govornika, pozivala prijavljene delegacije da polože cvijeće i odaju počast borcima koji su u antifašističkoj borbi dali svoj život za odbranu BiH od fašizma.

Prisutnim su se obratili Jasmin Dedić, predsjednik Udruženja antifašista i boraca NOR-a Grada Zenica i Vernes Menzilović, vijećnik  Gradskog vijeća Zenice u sazivu 2020-2024 i predsjednik Komisije za obilježavanje značajnih datuma u ime Grada Zenica.

U svom obraćanju  Jasmin Dedić je, pored ostalog, istakao:

-Danas gotovo sve zemlje obilježavaju Dan pobjede nad fašizmom. Fašizam je u Drugom svjetskom ratu odveo u smrt više od 55 miliona ljudi među kojima je bilo više od 400.000 najboljih kćeri i sinova Bosne i Hercegovine i više od 1.200 žrtava sa područja naše opštine. Pored ljudskih žrtava prouzrokovane su milionske štete i razaranja. Ovo je prilika da se s ponosom istakne doprinos koji je BiH dala u NOR-u i pobjedi nad fašizmom. Porazom fašizma, na žalost, nisu poražene retrogradne snage i ideja fašizma na ovim prostorima. Njegove stravične posljedice ponovo smo preživljavali u toku agresije na BiH 1992.-1995. Godina koja je nakon 47 mira i blagostanja ponovo izazvala krvavi rat u kojem je BiH ponovo zasijana grobovima i natopljena krvlju najboljih kćeri i sinova. U ovom ratu bilo je oko 200.000 ljudskih žrtava među kojima i oko 800 naših sugrađana -, kazao je Dedić.

U kratkom obraćanju prisutnim, Vernes Menzilović, je između ostalog istakao:

-U periodu Drugog svjetskog rata Jugoslavija je izgubila oko milion stanovnika, a od tog broja jedna trećina bila je stanovništvo Bosne i Hercegovine. Evropa je rekla nakon završetka Drugog svjetskog rata da se više nikad neće ponoviti fašizam, ali ovdje u srcu Evrope taj se fašizam se ponovo vratio u periodu 1992.-1995. godina. Mi smo se danas okupšili da bi na jedan dostojanstven način odali počast svim poginulim borcima -, istakao je Menzilović.

Na spomen obilježju „Papirna“ cvijeće i vijenac položili su sljedeće delegacije:

Grad Zenica, Udruženje antifašista i boraca NOR-a Zenica, SUBNOARA-a ZDK-a, Gradske organizacije SDP-a, Gradske organizacije SDA, Gradska organizacija Naša Stranka Zenica, zenička inicijativa KF Zenica, te delegacija SKJ i delegacija SKJ Zenica.

Danas se, takođe, obilježava i Dan zlatnih ljiljana.

Najavljeno je i polaganje cvijeća u 11 sati sa spomeniku Kameni spavač na Trgu Alije Izetbegovića u Zenici.

Tekst i foto galerija

E. Imamović

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala je UG Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Instalirajte android aplikaciju ZENICABLOG - link na GOOGLE PLAY STORE
i aplikaciju za Apple-IOS operativni sistem

PRETPLATITE SE NA BOSNIA VIDEO YOUTUBE KANAL KLIKOM NA: