Kultura Zenica

FOTO: U Zenici izvedena predstava „Kraljevi i konjušari“

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Učenici KŠC-a „Sv. Franjo“ iz Tuzle u petak, 18. novembra na poziv KŠC-a „Sv. Pavao“ iz Zenice izveli su predstavu „Kraljevi i konjušari“ u Bosanskom narodnom pozorištu u Gradu čelika.

Uprizorili su djelo Mire Gavrana kojega je režirala Ivana Milosavljević. Inače, riječ je tragikomediji u kojoj je Gavran opisao kako život tako i političke spletke na dvoru izmišljenog hrvatskog kralja Maruna iz 10. stoljeća i njegov glađu izmučen narod.

Također oslikana je i prisutnost dugovječnih vladara i njihovih obitelji koji ne silaze s vlasti. Rečenica: „Svi žele biti kraljevi, a u duši su konjušari“, može korespondirati sa svakim vremenskim razdobljem pa tako i s današnjicom. Govori o tome kako je narod nerijetko samo marioneta u rukama onih koji se bore za vlast. Takve problematike svjesne su samo dvorske lude, kojima njihov apsurdan pristup takvoj situaciji omogućava biti glasom demokracije i istine, no i njihove ruke na kraju postanu krvave.

Prije samo izvođenja okupljenoj publici, koju su činili mahom učenici i djelatnici KŠC- Sv. Pavao kojima su se priključili i učenici Medicinske škole iz Zenice, obratila se redateljica Milosavljević te je istaknula kako je došlo do izvođenja ove predstave u Bosanskom narodnom pozorištu. Naime, glumačka sekcija u KŠC-a Tuzla obilježava 15 godina postojanja i osvajala je veliki broj nagrada na više festivala te su se rado odazvali na poziv bratskoga KŠC-a iz Zenice biti njihovim gostima.

Sama predstava trajala je sat vremena i 20 minuta te je izazvala oduševljenje prisutnih.

Posjet Zenici gosti iz Tuzle iskoristili su i za kratki obilazak grada u subotu, 19. studenoga. Pri tome su posjetili župnu crkvu Sv. Ilije gdje im je domaćin bio župnik fra Marko Kepić te KŠC Sv. Pavao gdje ih je ugostio ravnatelj vlč. Vlatko Rosić.

Autor: nedjelja.ba D. K., KT



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno