Zenica

FOTO: U Zenici izložba “Ćilimi sjećanja” u čast žrtava genocida u Srebrenici

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

alerija “Preporod“ Zenica, u saradnji s Memorijalnim centrom Srebenica-Potočari, povodom obilježavanja 28. godišnjice genocida u Srebrenici, postavila je na Trgu Alije Izetbegovića u Zenici izložbu “Ćilimi sjećanja za žrtve genocida“.

Ova instalacija pod nazivom “Gradim kuću sjećanja“ autora Ismeta Lisice iz Sarajeva te koautora Naide Lisice, Dunje Krvavac i Nedima Mutevelića, drugu godinu uzastopno predstavljena je u tom gradu. Prošlogodišnja izložba bila je postavljena u foajeu Bosanskog narodnog pozorišta Zenica.

-Galerija ‘Preporod’ Zenica i ove godine, na jedan dirljiv način, obilježava godišnjicu genocida u Srebrenici. U svakom slučaju, nama je svima obaveza da gajimo kulturu sjećanja, da se od ove boli koja će još dugo godina, vjerovatno i desetina godina, da se nadvija nad BiH, nekako odbranimo nadom. A da i prkosimo svima onima koji danas negiraju da se desio genocid i da prkosimo životom – poručila je ministrica obrazovanja, nauke, kulture i sporta Zeničko-dobojskog kantona Draženka Subašić, koja je i otvorila ovogodišnju izložbu.

Ona je podvukla kako je bilo teško proći kroz “Kuću sjećanja” i ovu izložbu ćilima sjećanja na koji su majke koje su izgubile svoje najmilije svojim rukama utkale imena stradalih u genocidu.

Predsjednica Galerije “Preporod” Zenica Amna Sofić istakla je kako instalacija “Gradim kuću sjećanja“ predstavlja 12 bosanskih ćilima, koje je Memorijalnom centaru Potočari poklonilo udruženje BosFam te da “Kuća sjećanja” predstavlja arhetip bosanske kuće, koja ima kosi krov, koja je kvadratnog oblika…

-Međutim, ova kuća nema zidova – ona ima ćilime koje su tkale preživjele žrtve genocida u spomen ubijenim u genocidu i sjećanju na njihov život. Tako da je ona specifična po tome. U stvari, kuće više nema, jer kada se desi rat i genocid, preživjeli izgube svoje najbliže, ali i kuću sa sjećanjima koja su za nju vezana – navela je Sofić.

Nakon Zenice, izložba će 13. jula biti premještena u Kakanj, zatim 16. jula u Vareš te 18. jula u Brezu, gdje će domaćini biti tamošnje organizacije Bošnjačke zajednice kulture “Preporod”.

Program je na zeničkom Trgu Alije Izetbegovića večeras vodila glumica BNP-a Sabina Kulenović, koja je kazivala odlomak iz knjige “Hava majka Pridorka”, autora Safeta Kadića te “Zapis o Bosni”, a zenički hor “Kasiopeja”, pod dirigentskom palicom Aldine Aganović, izveo je “Srebrenički inferno”.

 

 

 



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno