Zenica

FOTO: U Zenici akademska zajednica razmatrala odluke Visokog predstavnika i budućnost BiH

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Danas je na Pravnom fakultetu Univerziteta u Zenici organizovana naučna konferencija na temu “Uloga ureda Visokog predstavnika (OHR) u Bosni i Hercegovini: Pravne i politološke refleksije.

Domaćin konferencije je Pravni fakultet Zenica, a u organizaciji iste su učestvovali i Fakultet političkih nauka u Sarajevu, Pravni fakultet Univerziteta u Bihaću, Pravni fakultet Univerziteta “Džemal Bijedić” u Mostaru, Fakultet za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije Univerziteta u Sarajevu i Pravni fakultet Univerziteta u Tuzli.

Konferencija je bila podijeljena na tri dijela. U uvodnom dijelu u generalnom osvrtu odluka i pozicije Visokog predstavnika u BiH prof.dr.sc. Larisa Velić, dekanesa Pravnog fakulteta Univerziteta u Zenici i prof.dr.sc. Sead Turčalo su prezentirali svoje stavove. Generalni osvrt prof.dr. Seada Turčala je bio na temu “OHR u BiH: Fenomen podijeljenog suvereniteta”. U uvodnom obraćanju riječ su imali i prof.dr.sc. Lada Sadiković koja je govorila o neiskorištenim mogućnostima Visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini i prof.dr. sc. Senadin Lavić koji je iznosio svoj stav o etničkom inžinjeringu nad pravnim i političkim procesima u BiH.

“Smatramo da akademska zajednica ima odgovornost prema građanima BiH i da ne može da ćuti na sve ovo što se danas dešava u BiH, sve ono što je vezano za odluke visokog predstavnik…Smatramo da ćemo donijeti kvalitetne zaključke koje možemo ponuditi našim političarima, visokom predstavniku i građanima BiH, koji treba i žele da se izbore za dobrobit ove države – istakla je dekanesa Pravnog fakulteta UNZE prof. dr. sc. Larisa Velić.

Napominje da su pozvali sve eminentne stručnjake iz materije ustavnog prava, državne imovine te pitanja negiranja genocida, jer je skup i bio podijeljen u tri panela.

Velić smatra da je nužno donijeti zakon o državnoj imovini BiH, podsjetivši da je na snazi Zakon o zabrani raspolaganja državnom imovinom.

-Međutim, ovakvo rješenje kakvo je sada, u najavi od strane visokog predstavnika, nije prihvatljivo, jer se opet govori o nekom parcijalnom rješenju. Nije u redu da mi govorimo samo o perspektivnoj vojnoj imovini. Znači, riječ je o 46 objekata, velikih vojnih kompleksa. Znači, to nije ništa u odnosu na svu državnu imovinu koja je utvrđena i presudama Ustavnog suda BiH – navodi Velić.  

Parcijalno rješavanje te izjava visokog predstavnika da će se “riješiti problem u Republici Srpskoj”, kako je naglasila, nije prihvatljivo.

“Ono što je visoki predstavnik uradio – iz njegove pozicije možda je bio pravi tajming. Ali, iz perspektive građana BiH, demokratskih procesa, apsolutno, pogrešno da se nakon praktično “završene igre”, odnosno izbora, mijenjaju pravila cjelokupne igre. I to na način da je visoki predstavnik, čija je funkcija da izgrađuje državu, išao u suprotnom pravcu, suprotno onim procesima koji se od njega očekuju – ocijenio je Turčalo.

Kaže da se ne radi o bilo kakvoj deblokadi, jer izmjene deblokiraju proces samo “do imenovanja predsjednika i potpredsjednika Federacije BiH”, a nakon toga “predsjednik i potpredsjednici FBiH ne moraju ići korak naprijed” pa se može ući u novi fazu blokade.

-Ono čega se ja plašim jeste da je napravljena samo ulazna tačka za nove promjene Izbornog zakona BiH, koje će ići u smjeru da se obesmisli dosadašnji način izbora i članova Predsjedništva BiH. Da se to prevede u etničko reprezentiranje građana, a ne ovako kako sada imamo, jer je izbor članova Predsjedništva BiH, barem kada se radi o entitetu FBiH, ide po principu ‘jedan građanin, jedan glas” – kazao je Turčalo.

U prvom dijelu panela tema je bio zakon o negiranju genocida, a u prezentiranju i razgovoru o ovoj nametnutoj odluci Visokog predstavnika govorili su prof.dr.sc. Enis Omerović i prof.dr.sc. Ajdin Huseinspahić.

U nastavku konferencije bilo je govora o Državnoj imovini, pitanju koje već više od decenije je kamen spoticanja u BiH i mogućnostima Visokog predstavnika i najavama da ovo pitanje riješi. Učešće u ovom dijelu konferencije uzeli su prof.dr.sc. Larisa Velić, prof.dr.sc. Albin Musić, prof.dr.sc. Nurko Pobrić, dr.sc. Ismet Velić i Muharem Cero.

U posljednjem segmentu ove konferencije bilo je govora o Izbornom zakonu, nametnutim odlukama Visokog predstavnika i mogućnostima uređenja ovog pitanja. O tome su diskutovali prof. dr.sc. Kasim Trnka, prof.dr.sc. Zlatan Begić, prof.dr.sc. Dženeta Omerdić i doc.dr.sc. Sedad Dedić.

-Izgleda da imamo pristup međunarodne zajednice koja je našla podobnog izvršioca, u ovom slučaju gospodina Schmidta, da realizira određeni koncept na području BiH. To je koncept koji je apsolutno neprihvatljiv sa stanovišta našeg evropskog puta. Ovim smo izmjenama zapravo vraćeni ‘100 kilometara unazad’ na našem evropskom putu. U svakom smislu, neprihvatljivo je da se nakon zatvaranja biračkih mjesta ide sa promjenama izbornih pravila – smatra Begić.

Demokratski standard je, dodao je, da se takvo nešto ne radi najmanje godinu dana ili barem u izbornoj godini. To je, itakako, uticalo na rezultate čitavog izbornog procesa. Zapravo, čini mi se da je visoki predstavnik ukrao izbornu volju građana i on je po obavljenom, dovršenom glasanju, zapravo odredio ko će biti pobjednik ovih izbora. Potpuno neprihvatljivo u pravnom, političkom, ljudskom i civilizacijskom smislu – podvukao je Begić.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno