Kultura

FOTO: U Zagrebu otvorena izložba legendarnog Zeničanina Ljubomira Perčinlića

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Zagrebačka LAUBA – Kuća za ljude i umjetnost otvorila je veliku izložbu dosad uglavnom neizlaganih radova apstraktne geometrije Ljubomira Perčinlića 25. marta (ponedjeljak) u 19h, a izložba ostaje otvorena do 3. aprila.

Na otvorenju izložbe govorili su kustosica izložbe i autorica postava marina Šafarić, autor izložbenog predgovora Marijan Špoljar i sin Ljubomira Perčinlića, Branko Perčinlić.

Izložba se prostire na više od 1000 metara kvadratnih – u zagrebačkoj Kući za ljude i umjetnost – u Laubi.

Ljubomir Perčinlić, rođen 1939. godine u Zenici, diplomirao slikarstvo 1966. na Akademiji likovnih umjetnosti u Beogradu nakon čega se vratio u Zenicu i zaposlio kao profesor likovnog odgoja u gimnaziji. Od 1975. godine predavao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu, a 1992. preselio u Zagreb gdje umire 7. septembra 1998. godine.

Još je u ranim šezdesetim godinama krenuo prema sažimanju, redukciji i sintezi svog umjetničkog izraza. Počevši od interpretacija bosanskog pejzaža, istražujući prirodnu ljepotu i romantičnu povijesnu sliku, Perčinlić je tragao za “formulom” kojom bi uhvatio suštinu krajolika. Kroz postupno reduciranje prikaza u gotovo geometrizirane forme i varijacije nježnih bijelih, sivih i plavičastih tonova, slikaru je konkretan motiv postao samo daleko sjećanje – inspirativno ishodište bez ikakve namjere rekonstrukcije motiva.

Izložbom će se predstaviti gotovo pedeset radova, kako ulja na platnu, kombiniranih tehnika, crteža, tako i nekoliko skulptura – sve redom geometrijske apstrakcije Perčinlića.

U predgovoru izložbe, povjesničar umjetnosti Marijan Špoljar ističe: “Više od četvrt stoljeća od odlaska Ljubomira Perčinlića možda je došlo vrijeme obnove interesa za umjetnost ovog hrvatskog i bosanskohercegovačkog umjetnika. Sve je u njegovu korist već odavno načinjeno (mnogobrojne izložbe, tekstovi najrenomiranijih kritičara, vrijedna monografija Marijana Susovskog), a na nama je samo da to iznimno djelo ne pustimo pasti u zaborav, da bijele, ‘nevidljive’ slike ne ispare iz naše kolektivne svijesti.”

Autor fotografija: LAUBA

 



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno