Info

FOTO: U toku obnova mekteba na Višegradu iznad Vranduka

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

FOTO: U toku obnova mekteba na Višegradu iznad Vranduka – Ovih dana u toku je obnova – rekonstrukcija mekteba u selu Višegrad, koje se nalazi iznad drevnog grada Vranduka i udaljeno je oko dva kilometra od Vranduka, poznata kota 675 nadmorske visine.

Mekteb je sagrađen prije 70 godina, kazao nam je organizator ove obnove Mustafa Fetić-Muhtar, koji je jedini stalni stanovnik ovog napuštenog sela. Posljednje dvije, tri godine, preko ljeta, ovdje boravi i Hazim Fetić sa suprugom, a svoje porodične kuće obilaze, preko ljeta, još nekoliko Višegrađana.

Nakon napuštanja stanovnika sa Višegrada, mekteb, a i većina kuća došla je, gotovo, do rujine.

-Moja tri sina su odlučili da renoviraju unutrašnjost mekteba od svojih sredstava, u akciju se uključio i moj bratić, a nakon četiri dana, radom i sa prilozima priključili su se, gotovo, sve bivše i sve sadašnje komšije i tako je krenula obnova – kaže nam sedamdesettrogodišnji Mustafa Fetić, kojeg zovu Muhtar, koji je zaslužio ovaj nadimak.

(Muhtar je naziv za starješinu mahale u gradu ili seoskog starješine, nap.autora).

On je sebi stavio u zadaću da spasi selo Višegrad od potpunog nestanka, zaboravljenog, gotovo, od gradskih vlasti i birokratije. Ovo je još jedan primjer kako se može uz malo dobre volje uraditi mnogo, jer ova obnova ima poseban, emotivan značaj za bivše mještane Višegrada. U ovom starom mektebu mnogi su dobivali prve upute o vjeri i kako postati čovjek. Uglavnom, sami su počeli finansirati obnovu sa svojom radnom snagom, a u akciju obnove, svakim danom, uključivalo se sve više dobrih ljudi i donatora u novcu i drugim donacijama prema svojim mogučnostima.

Protekla sedmica, od 22. do 28.juna bila je udarna na obnovi, a najveći broj akcijaša zabilježen je protekle subote 27.6.2020.godine, kada je radilo 15-ak ljudi. Toga dana na ovoj akciji bio je i vaš izvještač, uručio je dva novčana priloga, a i sam učestvovao par sati u sklanjanju velikog stabla oraha, koji je trebalo ukloniti sa zida iznad mekteba i predstavljao bi, u dogledno vrijeme, opasnost za objekat mekteba.

Prozore je restaurirao Hazim Fetić, tako da će mekteb zadržati autentične stare prozore. Popravljen je oštečeni dio krova, postavljena izolacija sa unutrašnje i vanjske strane objekta, omalterisano edel-pucom, izmjenjen je dotrajali pod. Sa donje strane mekteba, te subote, se radilo na šalovanju i betoniranju stubova za ojačanje temelja objekta.

-U planu je i postavljanje limenog krova i oluka, ako bude sredstava – kaže nam Muhtar i ponosno nastavlja da su svi planirani radovi završeni plus trideset posto neplaniranih zahvaljujući sadašnjim i bivšim komšijama, koji pritekoše u pomoć bilo materijalno ili radom ili obadvoje.

-Inače, sela Višegrad nema ni na googlu. Ovdje je nekada bilo dosta domaćinstava, najintenzivnija gradnja kuća bila je između 1968. i 1978.godine i sav materijal za gradnju se donosio na konjima ili ručno, jer nije bilo adekvatnog puta. Kada se sedamdesetih godina radio urbanistički plan, naši pametnjakovići su kazali da Višegrad treba biti van toga jer „možemo onda praviti šta hoćemo i ne trebaju nam građevinske dozvole“. Kada smo počeli kuće praviti, ne možeš uvesti struju, jer nemaš građevinske i tako smo postali „crvena građevinska zona“. Dakle, nismo bili ukajćeni, nema nas nigdje, pa ni ni googlu. Tih godina smo napravili novi put i on nije uplanjen u opštinske knjige, kao da ne postoji. Ispada da je privatni i niko nije zadužen za njegovo održavanje. Od 2000.godine, kada sam otišao u penziju, tražio sam od opštine da nam urade ta dva kilometra puta, ali do danas ništa. Do prije tri godine sami smo održavali put po principu lopata – krampa – dobrovoljni prilozi – ispriča nam Muhtar dio historije Višegrada.

Značaj ovog „privatnog puta“, kako reče Muhtar, je i u tome što njime prolaze i radnici državnih firmi Elektroprivrede, čiji su dalekovodi iznad sela, te bazne stanice BH Telekoma Eroneta, te njihovi radnici prolaze ovim putem ako hoće održavati i pregledati postrojenja. Kaže da mu nije poznato da su iz ovih firmi dali nešto za održavanje puta. Nezvanično je čuo prije dvije, tri godine da je BH Telekom dao 40.000 KM za održavanje puta. U zadnje dvije tri godine  i gradska uprava je davala buldožer da pročisti put za Višegrad.

Prvih oko 200 metara puta od kretanja prema Višegradu kod tvrđave u Vranduku je asfaltirano prošle godine i da je tako bilo nastaviti preostalih oko 1.800 metara puta – bilo bi dobro kaže Muhtar.

U selu ima internet, rekonstuisana je strujna mreža, predviđena ulična rasvjeta, kada bi se asfaltirao put, selo bi živnulo, jer je iseljavanje iz sela bilo, uglavnom radi puta.

E.Imamović

Foto galerija: E.Imamović/M.Fetić



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno