Zenica

FOTO: U toku je uklanjanje samoniklog rastinja na lokalitetu Kamberovića polja

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

FOTO: U toku je uklanjanje samoniklog rastinja na lokalitetu Kamberovića polja – Današnji „dozvoljeni“ izlazak iz stana za starije od 65 godina, iskroristio sam za obilazak našeg prelijepog Kamberovića polja. Gotovo u centru grada je ova kultivisana oaza zelenila i omiljeno okupljalište   i šetalište Zeničana. Na Kamberovića polju nalazi se atletski stadion, teniski tereni, tereni za odbojku, veliki i mali nogomet, dječije igralište, a u neposrednoj blizini je gradska Arena „Husejin Smajlović“, moderni šoping centar, hotel „Zenica“ i drugo.

Nažalost, zbog pandemije koronavirusa u cijelom svijetu, sve ove blagodati su, gotovo, „suspendovane“ do daljnjeg. Ostala je samo šetnja pod zaštitnim maskama i sa rukavicama, sa fizičkom distancom i bez okupljanja na jednom mjestu.

Zapazio sam da su u toku radovi na krčenju i uklanjanju samoniklog rastinja topola i drugog  šiblja iz korita rijeke Bosne na dionici koja gravitira na desnoj obali rijeke između Kamberovića mosta kog Metalurga i pješačkog mosta u blizini autobuske stanice. Ova dionica je u blizini sportskih terena na Kamberovića polju.

Prema informaciji iz Grada Zenica, ovi radovi se izvode po nalogu Službe za ekologiju, komunalne djelatnosti i inspekcijske poslove Grada Zenica.

Ujedno se čisti i otpad iz korita rijeke Bosne. Sve ove aktivnosti izvodi preduzeće „Alba Zenica“ d.o.o.Zenica.

-Riječ je o aktivnostima koje su inače predmet koncesije i izvode se putem nadležne Agencije za vodno područje rijeke Save. Šiblje koje je izraslo na dijelu šljunčanog nanosa pravi problem protoku rijeke Bosne na ovom, ali i drugim lokalitetima u gradskom području.

Grad Zenica se na ovaj potez odlučio prvenstveno zbog zaštite stanovništva, a imajući u vidu trenutnu higijensko-epidemiološku situaciju, kao i činjenicu da su se na ovoj lokaciji nalazile velike količine smeća -, kaže se u dijelu informacije sa Grada Zenica.

Tekst i foto galerija

E.Imamović



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno