Zenica

FOTO: u prizemlju uprave AMZ muzej o 125 godina Željezare Zenica

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

FOTO: u prizemlju uprave AMZ muzej o 125 godina Željezare Zenica – U prizemlju Upravne zgrade kompanije ArcelorMittala Zenica priređen je prostor sa muzejskom postavkom dokumenata, predmeta i rariteta koji su u gotovo vijek i po postojanja metalne industrije u Zenici prikupljani, arhivirani i sačuvani od zaborava.

Napušteni skladišni prostor preuređen je i osposobljen, a muzejska postavka bi uskoro mogla biti dostupna i široj javnosti, odnosno pojedincima i organizovanim grupama, koje žele da se upoznaju sa istorijatom metalne industrije, stvaranja Željezare Zenica i procesa koji je rezultirao današnjom kompanijom Arcelormittal Zenica.

Kako smo se uvjerili, prostor je prebogat raritetnim originalnim dokumentima dokumenata i predmeta iz istorije Željezare, ali i Zenice. Neki od eksponata iz muzeja su ugovor o osnivanju fabrike iz 1892. godine, kao i prvi kolektivni ugovor iz 1937. godine.

Za sada nema zvaničnih informacija kada će prostor biti oficijelno otvoren, te dostupan javnosti.

Foto: Kenan Mujkanović



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno