Kultura

FOTO: U Galerijskom prostoru Sinagoge u toku izložba slika “Sanjajući zavičaj” autorice Sejle Kerović

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Galerija „Preporod“ Zenica, u okviru planiranih aktivnosti  i u povodu obilježavanja 120 godina BZK „Preporod“ Bosne i Hercegovine, postavila je Izložbu slika “Sanjajući zavičaj” autorice Sejle Kerović.

Izložba je otvorena u srijedu, 24.5.2023.godine u 18.30 sati u Galerijskom prostoru Sinagoge.

Izložba ostaje otvorena do 29.5.2023.godine i može se pogledati svaki dan od 12.00 sati do 16.00 sati.

Iz Galerije „Preporod“ Zenica zahvaljuju Jevrejskoj opštini u Zenici na ustupljenom prostoru.

Otvaranje izložbe upotpunili su zvuci kompozicije “Sonata za gitaru “, koju je izvela Sara Hadžić, učenica IV razreda Osnovne muzičke škole, u klasi profesorice Ajle Talić Rašić.

Izložba je postavljena kao drugu međunarodnu u okviru obilježavanja 120 godina postojanja i rada Preporoda u Bosni i Hercegovini. Riječ je o mladoj i perspektivnoj autorici iz Podgorice odrasloj u umjetničkoj porodici, istančanog slikarskog stila.

-Ciklus slika Sejle Kerović, ciklus posvećen Plavu i plavskom okruženju, mjestu u kojem je provela rano djetinjstvo. Ove slike sadrže tradicionalne aspekte uljanog slikarstva na kojima se vidi korištenje fotografije kao povoda u slikarskom izrazu. Sejlu zanimaju fragmenti i struktura motiva, pa često u formiranju slike ide od pojedinačnog  prema cjelini. Njene slike nemaju klasičnu dubinu, ali ni fiksirani fokus. Prirodu i predmete doživljava na svoj način, kao da želi da prevladaju osjećanja, ne da bi otvorila svijet prema imitaciji, nego svijet omeđen, organski, fragmentaran sa svojom vlastitom istinom. Ona posmatra kulu, jezero, čamac…kao objekte podložne prilagođavanju njenim željama i estetskom kriteriju, koji je izuzetno visok i senziibilan -, riječi su mr. Aldemara Ibrahimovića o djelima Sejle Kerović i njenom slikarstvu.

O autorici izložbe:

Sejla Kerović rođena je u Beranima, najranije djetinjstvo je provela u Plavu, a poslije u Podgorici. Odrasla je u umjetničkoj porodici uz oca Huseina Bašića, književnika, i majku Eminu, profesoricu književnosti.

Sve je to uticalo da se Sejla u doba odrastanja zainteresira za različite vidove umjetnosti. Imala je pet samostalnih izložbi ( Podgorica, Plav, Bijelo Polje, Rožaje i Sarajevo).

Sejla Kerović živi i stvara u Podgorici (Crna Gora).

E.Imamović

Foto Galerija „Preporod“



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno