Zenica

FOTO: U funkciji džamija u džematu Brist-Zenica

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

U funkciji džamija u džematu Brist-Zenica – U zeničkom naselju Brist danas je svečano puštena u funkciju novosagrađena džamija – “proklanjana” džamija sa podne namazom. Vakifi džamije na Bristu, sa imenom „Safija“, su braća Salko i Jasenko Džananović.

Svečanost se uklapa u okvir manifestacije „Želja za Resulom“, koja se odvija tokom cijelog mjeseca rebiu-l-evvela, u periodu od 01. do 31. decembra 2016. godine.

Džamija je bila premala da primi sve džematlije i goste svečanosti među kojima su bili dr.Ejub ef.Dautović, Muftija zenički, Jakub ef. Salkica, glavni imam Medžlisa islamske zajednice (MIZ) Zenica, Muhamed Begagić, predsjednik MIZ-a Zenica, 12 hafiza MIZ-a Zenica, vakifi džamije, braća Salko i Jasenko Džananović, te džematlije džemata Brist i mnogi drugi gosti.

U ime domaćina svečanosti, Medžlisa islamske zajednice, prisutnim se obratio glavni imam MIZ-a Zenica, Jakuf ef. Salkica, koji se zahvalio prisutnim što su se odazvali u ovolikom broju, zahvalio bivšem Gradonačelniku Zenice, rahmetli Husejinu Smajloviću, na njegovom doprinosu da se ovo hairli djelo dovrši, te vakifima džamije, braći Salki i Jasenku Džananoviću.

Glavni imam je čestitao vakifima i poželio da im Allâh džellešânuhu obezbjedi mjesto u džennetu, jer Allâh voli darežljive i njihovo mjesto je u džennetu.

Vakif džamije na Bristu Salko Džananović je kazao kako je najsretniji čovjek na svijetu jer je ostvario svoj san i san svih mještana naselja Brist.

„Mi smo ovo oduvijek željeli, jer smo rođeni na Bristu i nikada ovdje nije postajala džamija. Kako se naselje širilo stvorila se i potreba da se ovdje napravi džamija. Mnogi su sanjali džamiju u ovom naselju, a eto nakon 15-ak godina čekanja na lokaciju ostvarila se moja želja da sagradimo džamiju”, izjavio je Džananović.

I on se zahvalio svima koji su mu pomagali u ostvarenju njegovog sna, izgradnji džamije. Zahvalnost pripada  muftiji Dautoviću, Muhamedu Begagiću, glavnom imamu Salkici, rahmetli Husejinu Smajloviću, majci Safiji, po kojoj je džamija i dobila ime, Zijadu Malićbegoviću, koji je nadgledao radove, te svojoj porodici i mnogim drugim, koje sada nije spomenuo.

Nakon obračanja napred navedenih uslijedilo je učenje sura iz Kur’ana od strane 12 prisutnih hafiza, obračanje muftije Dautovića, tekbiri i dova.

U petak je i prva džuma-namaz koju će u ovoj džamiji predvoditi Muftija zenički dr. Ejub ef. Dautović

Proklanjavanje u ovoj džamiji olakšalo je džematlijama Brista, koji su svoje namaze u džematu obavljali u Kočevskoj džamiji, džamiji na Brodi i drugim džamijama.

Inače, kamen temeljac za gradnju džamije položen je 07. maja 2015.godine na Dan džamija u BiH. Kamen temeljac su položili muftija zenički Ejub ef. Dautović, braća Džananović Salko i Jasenko, te Salkin sin Ajdin Džananović. Džamija je dimenzija 12×14 metara i izgrađena je u sklopu mezarja naselja Brist.

Tekst i foto galerija E.Imamović

 



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno