Zenica

FOTO: U džematu Nova Zenica obilježena noć Lejletu-l-Berat, noć sudbine, određenja i oprosta

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

FOTO: U džematu Nova Zenica obilježena noć Lejletu-l-Berat, noć sudbine, određenja i oprosta – Centralna svečanost povodom mubarek noći Lejletu-l-berat pod nazivom „Noć Berata“za područje Medžlisa Islamske zajednice Zenica, održana je u džematu Nova Zenica, džamija Bosna, poslije akšam namaza.

Naime, u petak 19.aprila 2019.godine, sa akšam namazom ušlo se u 15. noć mjeseca Ša’bana, Lejletu-l-berat, a u tradiciji bosanskih muslimana poznata i kao noć oprosta, sudbine i određenja.

Nakon klanjanja akšam namaza, domaćin večerašnje svečanosti, imam džamije Bosna, Hasan ef.Kozlić, najavio je program ove svečanosti. Nakon mevludskog dijela, kojeg su izveli učači, zenički imami i mujezini, uslijedilo je prigodno predavanje hafiza Fahir ef. Arnauta, imama u Potočkoj džamiji u Zenici, kojeg su prisutni saslušali sa velikom pažnjom.Prema islamskom vjerovanju, u ovoj noći određuju se sudbine za narednu godinu, a u Lejletu-l-kadru melekima bude naređeno da ih izvrše.
Ova noć u hadisima, predajama vjerovjesnika Muhammeda as., spominje se kao noć u kojoj Allah dž.š. određuje ljudske sudbine, ljudske živote i njihovu nafaku, a u nekim hadisima se spominje da u ovoj noći Allah dž.š. prašta ljudima grijehe.

Mubarek noć Lejletul-berat doživljava se kao vjesnik nadolazaćeg mjeseca posta, mubarek ramazana.

Tekst i foto galerija

E.Imamović



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno