Info

FOTO: U Doboju, Žepču i Zenici održan seminar za imame “Uloga i značaj hutbe u Islamskom diskursu”

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

FOTO: U Doboju, Žepču i Zenici održan seminar za imame “Uloga i značaj hutbe u Islamskom diskursu” – U periodu od 12. do 27. februara 2019. godine, u organizaciji Muftijstva zeničkog, u Doboju, Žepču i  Zenici realiziran je deseti ciklus stručnih seminara za imame Muftiluka zeničkog, na kojima su predavači bili muftija zenički doc. dr. sc. Ejub ef. Dautović i glavni imami medžlisa IZ Zenica, Tešanj i Doboj mr. Jakub ef. Salkica, mr. Fuad ef. Omerbašić i mr. Bajro ef. Džafić.

Seminarima u Doboju, Žepču i Zenici nastavljena je realizacija projekta doedukacije imama Muftiluka zeničkog, u okviru kojeg su u 2016, 2017. i 2018. godini organizirani stručni seminari za imame na kojima su predavači bili eminentni stručnjaci iz različitih oblasti.

Nakon uvodnih riječi glavnih imama medžlisa domaćina i moderatora seminara Edin ef. Kavazovića, predavači su predstavili teme: ”Značaj džumanske hutbe i osobine hatiba”, ”Koliko su naše hutbe produktivne i ovovremene” i ”Analiza hutbi imama Muftiluka zeničkog u projektu Hutbe Muftijstva zeničkog”.

Mr. Fuad ef. Omerbašić predstavljajući temu ”Značaj džumanske hutbe i osobine hatiba”, između ostaloga, istakao je: ”Reći sadržajnu ali istovremeno i jasnu poruku okupljenim slušaocima tokom hutbe zahtjevan je i odgovoran čin koji podrazumijeva visok nivo znanja i usredsređenost na odabranu temu. Što je tema konkretnija lakše je pronaći uvjerljive argumente. Vrlo je važno da hatib vodi računa o strukturi govora, jezičkom aspektu govora i vremenu trajanje hutbe”.

Mr. Bajro ef. Džafić govorio je o tome ”Koliko su naše hutbe produktivne i ovovremene”. U svom izlaganju apostrofirao je: ”Danas je izazovno i u izvjesnom smislu izuzetno zahtjevno koncipirati hutbu koja bi zadovoljila očekivanja heterogenog slušateljstva. Hatib treba imati u vidu da se obraća slušaocima različitog statusa, intelektualnih sposobnosti, kulturoloških pogleda, specifičnih osobenosti, itd. Hutbu treba vezati za život i stvarnost u kojoj ljudi žive. Hutba kod slušaoca treba potaknuti promjenu, odnosno motivirati na razmišljanje koje će rezultirati ispravnim islamskim postupanjem.”

Mr. Jakub ef. Salkica predstavio je ”Analizu hutbi imama Muftiluka zeničkog u projektu Hutbe Muftijstva zeničkog”, između ostaloga, ističući: ”Hutba je najznačajniji medij u komunikaciji imama sa džematlijama, to je svojevrstan sedmični brifing, na kojem bi džematlijama trebalo ponuditi savremene, aktualne i produktivne sadržaje. Potencijal koji nudi hutba je veliki i treba ga iskoristiti na najbolji mogući način. Odgovoran hatib priprema hutbu kojom će ispuniti očekivanja svojih džematlija, bili oni mladi ili stari, obrazovani ili neobrazovani.”

Na kraju, muftija zenički doc. dr. Ejub ef. Dautović zahvalio se predavačima na izloženim temama i imamima na aktivnom učešću u realiziranju seminara, ističući važnost hutbe kao temeljnog medija Islamske zajednice i odgovornost hatiba u današnjem vremenu kada svaka hutba može biti slušana, pored muslimana koji je slušaju u džamiji, i od onih koji nisu, jer može biti stavljena na medij koji je dostupan svima koji ga postave ili otvore na mrežama. Muftija je zamolio imame da im hutbe budu kratke i jasne, protkane Kur’ansko-sunnetskim porukama, te da posebno u svojim hutbama tretiraju probleme i izazove sa kojima se naše društvo suočava. Također, muftja je apostrofirao da imami u svojim hutbama ukazuju na vrijednosti vjere i morala, uloge i značaja porodice i džemata.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno