Zenica

FOTO: U Čaršijskoj džamiji održana centralna svečanost Ramazanskog bajrama na području Muftiluka zeničkog

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Muslimani širom svijeta danas obilježavaju jedan od najvažnijih i najvećih islamskih blagdana – Ramazanski bajram.Ramazanski bajram obilježava se ujedno i kao prekid posta u mjesecu ramazanu koji je započeo 22. marta 2023. godine.

Centralna svečanost obilježavanja Ramazanskog bajrama na području Muftiluka zeničkog je, tradicionalno, održana u Sultan Ahmedovoj-Čaršijskoj džamiji u Zenici, bajram-namazom i bajramskom hutbom koju je govorio muftija zenički hfz. dr. Mevludin ef. Dizdarević.

Program je počeo u 5.15 sati klanjanjem sabah-namaza, nakon čega su do bajram-namaza biti proučeni Jasin za šehide i ilahije, te je mr. Jakub ef. Salkica, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Zenica, održao vazu-nasihat.

Muftija Dizdarević podsjetio je na značaj Ramazana, ali i simboliku dolaska Bajrama, kako u porodici, tako i društvu. Istakao je tradiciju, ali i ukazao na aktuelni trenutak u kojem se nalaze narodi Bosne i Hercegovine.  Nakon muftijine hutbe uslijedilo je čestitanje Bajrama.

Podsjetimo, reisu-l-ulema Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović muslimanima u Bosni i Hercegovini, domovinskim zemljama i dijaspori uputio je poruku povodom nastupajućeg Ramazanskog bajrama, u kojoj je, između ostalog, zamolio Uzvišenog Allaha da nam primi sva naša ramazanska nastojanja, da se naši postupci pozitivno odraze i na žive i na umrle.

– Bajram, praznik radosti. Radosti zbog uspjeha u ramazanu. Provedimo ga, veselog lica i otvorenog srca, sa svojim porodicama, rodbinom, prijateljima i komšijama. Sjetimo se dragih ljudi, ali ne zaboravimo ni bolesne, napuštene i usamljene – obradujmo ih nečim, makar samo lijepom riječju, nekim izrazom poštovanja. I ne zaboravimo siromašne, ni za vrijeme Bajrama, ni izvan Bajrama. Neka bajramskom radošću budu obuhvaćeni svi. Ta, radost i nije potpuna ako se ne dijeli, rekao je između ostalog reisu-l-ulema Kavazović.

Jakub ef. Salkica, glavni imam Medžlisa IZ Zenica, u svojoj bajramskoj poruci istakao je da Ramazanski Bajram dolazi kao glavni poklon, dan radosti, uspjeha i pobjede zbog ostvarenja vjerničkih ambicija u Ramazanu. Zato je posebno važno da se u bajramskim danima koji s razlogom traju tri dana sjetimo starijih i nemoćnih, socijalno ugroženih i svih drugih kojima bismo mogli izmamiti radost, osmijeh na licu i sreću u srcu.

– Drugi dana Bajrama je Dan šehida, dan je to koji zaslužuju naši šehidi da se sjetimo njih, njihovih zasluga, kao i njihovih porodica, da odamo počast. Svim muslimanima na području Zenice neka bajramski dani budu prožeti zdravljem, blagostanjem i osjećajem zadovoljstva, zahvalnosti, sreće i radosti, riječi su glavnog imama u Zenici.

Drugog dana Bajrama, u subotu 22. aprila, Islamska zajednica će obilježiti Dan šehida. Centralna svečanost za područje Muftiluka bit će organizirana u Zenici, gdje će u 9 sati posjetiti centralno šehidsko obilježje “Kameni spavač“ te proučiti Fatihu, u 10 sati bit će proučen Jasini-šerif i dova na mezaristanu Prašnice, u 11 sati bit će upriličen prijem za porodice dobitnike priznanja “Zlatni ljiljan” u Medžlisu Islamske zajednice Zenica, a u 12.45 sati bit će proučena i hatma-dova za šehide u Sultan Ahmedovoj-Čaršijskoj džamiji.

U ponedjeljak, 24. aprila delegacije Muftijstva zeničkog i Medžlisa Islamske zajednice Zenica posjetit će u 10 sati Kazneno-popravni zavod Zenica, a u istom će terminu, u prostorijama Muftijstva, biti upriličen i prijem za predstavnike medija koji djeluju na području Muftiluka zeničkog.

Redakcija portala Zenicabloga muslimanima čestita Bajram u želji da ovaj blagdan provedu u miru, zdravlju i sreći sa svojim porodicama, prijateljima i komšijama. Bajram šerif mubarek olsun!

FOTO: Vehid Begunić, RTVZE screenshoots



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno