Rekreacija

FOTO: Tvrtkovac iz Begovog Hana

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:
Ko o čemu – “Azimuth 135” o novim stazama. A šta bi, ne da nam zenička okolina mira, jer je prepuna inspirativnih mogućnosti za uvezivanje nečega što se čini potpuno nepovezanim i, naoko, nemogućim.
Ponovo smo se nadvili nad kartu i Google Earth. Bacili smo oko na Tvrtkovac, planinu sa četiri grebena koji se poklapaju po stranama svijeta. Među planinarima, ova planina na krajnjem istoku grada Zenice, popularna je po dva uspona – s juga, iz pravca Radinovića i Lastavice preko Hripljanca i sa jugozapada, iz pravca Trešnjeve Glave. Postoji tu još nekoliko tura, ali se manje koriste, što zbog komunikacijske izolovanosti terena, što zbog kondicione zahtjevnosti.
Nas je zaintrigirao sjeverni greben. Protekle zime, naši Kemal Vidimlić i Afan Abazović realizovali su izviđačku turu ovim pravcem i pokazali da se iz Begovog Hana veoma zanimljivom, sadržajnom, ali teškom turom može doći do šireg rejona Babina.
Istu turu ponovili smo protekle nedjelje, sada sa 13 učesnika. Iz Begovog Hana smo se popeli u selo Mračaj, pa se, preko izletišta Siće, penjemo na vrh Šurka (936 mnv). To je svojvrsna raskrsnica puteva prema Žepačkom raskršću i grebenu prema Tvrtkovcu. Tu smo pronašli stare markacije.
Pretpostavljamo da je stara markirana staza išla iz planinarskog doma Pepelari, penjala se na lokalitet Tisovac, pa se onda gredom upućivala do vrha Šurka, gdje je posljednja vidljiva markacija. Odatle je išla ili prema Mračaju i Begovom Hanu, što bi bilo logično, iako nismo pronašli drugih markacija ili, čak prema Žepačkom raskršću, Bukoviku, Orloviku i Žepču. U toku Drugog svjetskog rata, prostor između Begovog Hana, Topčić Polja i Nemile bio je veoma prometan za prijelaz Narodno-oslobodilačke vojske Jugoslavije i partizanskih snaga preko Bosne. Moguće da je tuda prolazila i neka transferzala.
Iako je bio vreo dan, bogate šume raznovrsnih zajednica crnogorične i bjelogorične šume pravile su nam debeli hlad. Prošli smo i kraj lokaliteta Paljike, koji je jedan od sedam tromeđa grada Zenice, ovdje sa Žepčem i Zavidovićima. Nedaleko odatle je i prijevoj Hmeljevište, kuda prolazi put koji povezuje sela Pepelare (Zenica) i Priluk (Zavidovići). Odatle počinje kondiciono najzahtjevniji, ali najljepši dio ture, uspon uz Carišnicu/Perin tor, strmi uspon na sam vrh Tvrtkovca sa sjeverne strane, koji traje sat i dvadeset minuta, sa kojeg se pružaju nepregledni vidici ka sjeveru, istoku i zapadu. Dobrodošlicu na sami vrh nam je pružio i jedan bosanski ljiljan. Konačno na vrhu Tvrtkovca (1307 mnv), nakon osam sati hoda.
Odmor i odmah prema Lastavici i Radinovićima, u koje smo stigli nakon tačno dvanaest sati hoda i dvadeset sedam kilometara staze iz Begovog Hana.
Izuzetno tešku, ali veoma zanimljivu turu postavili smo na zeničku planinarsku kartu.


Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno