Zenica

Foto: Turski Dan djeteta u Areni

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Ured za turizam i kulturu turske ambasade u BiH i Asocijacija Mostovi prijateljstva BiH-Zenica organizirali su u Gradskoj areni u Zenici najveću proslavu izvan zemlje velikog praznika Republike Turske – 23. aprila, Međunarodnog dana djeteta. Za organizaciju je utrošeno oko pola miliona KM, a pet kilometara gradskih ulica, na kojima su uz policajce u policijskim uniformama dežurala i djeca zeničkih škola, bilo je okićeno bh. i turskim zastavama.

– Ovo je praznik koji je naš gazija Mustafa Kemal Ataturk poklonio djeci Turske. Možda je to bio i prvi praznik djeteta u svijetu – istakao je na press-konferenciji Nihat Gul, predstavnik Ministarstva kulture i turizma Turske, s kojim je iz domovine stiglo oko 200 gostiju. Ovim povodom u Zenicu je stiglo i oko 6.000 djece iz svih krajeva naše zemlje, koja u školi uče turski jezik. Domaćini su za njih pripremili isto toliko paketa, zatim bh. i turskih zastava, a 15 najsretnijih, čiji brojevi paketa budu izvučeni u nagradnoj igri, kako je istakao zenički domaćin Jasmin Imamović, besplatno će boraviti na ekskurziji u Turskoj. Osim djece, praznik sa gostima iz Turske slavilo je i nekoliko stotina gostiju, među kojima vodeći ljudi kulturnog i političkog života Zeničko-dobojskog kantona i Zenice.

Gul i ataše za kulturu i turizam Ambasade Turske u BiH Soner Šahin prezentirali su i 7. festival turskog filma u BiH, koji je u srijedu počeo u Sarajevu, a Zeničani će ga od 28. aprila do 02. maja moći besplatno pratiti u Multiplex kinu Ekran. Gul je istako kako se nada da će i festival povećati bratsku ljubav između naša dva naroda. Ovo je drugi put da se festival turskog filma održava i u Zenici, koja je bila domaćin i Petog festivala.

Više na

Posted by Zenicablog on 23. April 2015



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno