Naše

FOTO: Treba li nam mjesto za brzi bijeg iz grada i izletište ili nova deponija?

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Svakog vikenda dio Zeničana se odluči da nekoliko sati provede na najbližem izletištu, sa kojeg “puca” pogled na naš grad. Ipak, sve češće se pitamo da li je nekim našim sugrađanima bitnije da imaju mjesto za bijeg iz grada na čist zrak i mjesto gdje će sa svojim najdražim sjesti, igrati se, šetati ili nam je “dovoljna”  samo još jedna od lokacija za ostavljanje otpada.

Budimo iskreni prema sebi – značajan broj Zeničana ove godine je odmor provodilo unutar granica BIH i na destinacijama širom Domovine tu i tamo smo mogli vidjeti ostatke primitivizma, smeća, ali gotovo smo uvjereni – skoro nigdje kao ovdje. Nekim našim sugrađanima izgleda može “pomoći u otriježnjenju” samo 24-satni video nadzor i drakonske kazne. Pa, koga uhvate neka “iskiše” za desetine kolega-idiota kojima ništa, pa ni čista okolina nije sveto.

S druge strane, evidentno je da treba uvesti kontinuirano čišćenje izletišta. Ako Grad ima novca za neke ne toliko hitne zahvate i “šminku”, održavanje jedinog izletišta (Bistričak je odavno napušten, nezbrinut, sam i mnogima daleko) mogla bi se naći i koja hiljada da se češće i temeljitije čisti za nemarnim i nepristojnim sugrađanima. Kako smo provjerili, ALBA na Smetove može samo po pozivu, odnosno po nalogu Gradske uprave. A za to treba osigurati sredstva. Dio sredstava može se “namaći” simboličnim plaćanjem ulaska na područje Smetova od jedne KM po automobilu, onemogućiti da baš svaki “baja” uparkira pod šadrvan, jedan ili par komunalnih policajaca vrlo lako može sebi zaraditi platu vikendom na ovom izletištu. Da je tako, pokazuju i fotografije koje smo napravili nakon “vikenda na planini” u samoorganizaciji nekih naših sugrađana.

Svi oni koji su putovali po BiH proteklih mjeseci vidjeli su da je, gotovo svugdje, parking jeftiniji nego u Zenici, da naselja mnogo manja i siromašnija od Zenice osmisle kakvu-takvu ponudu i da ljudi dolaze. Zenica ima više razloga da oživi Smetove. Od čisto ekoloških, respiratornih, do ekonomskih, jer sigurni smo da većina sugrađana nema novaca da vikende provodi po Vlašiću, Jahorini, …. Ovom prilikom ne govorimo o aktivnom turizmu, skijanju, nego oazi čistog zraka za nekoliko sati provedenih daleko od dimnjaka… A za to je preduvjet da ne gazimo između ostataka konzervi i smeća kojeg ostavljaju osobe koje su uglavnom ono, što ostavljaju iza sebe.

 

 



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno