Zenica

FOTO: Tragovima bosanskog kraljevstva na tvrđavi Vranduk

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

FOTO: Tragovima bosanskog kraljevstva na tvrđavi Vranduk – Muzej grada Zenice već desetu godinu zaredom je organizovao program „Tragovima bosanskog kraljevstva“ na tvrđavi Vranduk, udaljenoj oko deset kilometara od Zenice. Riječ je o nastojanju da se posjetiocima dočara duh srednjeg vijeka u Bosni, za što nema boljeg načina od predstavljanja i konzumacije jela i igara iz tog doba.

Naročitu pažnju privlače igre za mlade poput utrkivanja u vrećama, potezanja konopa, bacanja potkove i streljaštva. Poneko se `upecao` i na stup srama, a oni manje hrabri obišli su kovačnicu, objedovaonicu i skriptorij u velikoj kuli.

„Ovo je pored svih ovih programa i jedno divno druženje za sve posjetioce, a kako i ne bi bilo kada se vraćamo 800 godina unazad i razumijevamo kakav je tada život bio“, rekao je o program direktor muzeja Adnadin Jašarević. Kako I ne bi kada su posjetioci uživali u jelima tipičnim za bogatiju trpezu iz mračnog srednjeg vijeka, gulaš sa suhim šljivama, šumske gljive, grah ljut poput nekadašnjih ljutih Bosanaca, a sve to zaliveno medovinom.

Najupečatljiviji dio programa priredili su zenički muzičari, iz ansambla Fugato, koji su odsvirali koncert srednjevjekovne muzike, na zadovoljstvo publike koja je uživala u izvedbi uprkos malim vremenskim neprilikama. S Fugatom smo već naučili da nas oni mogu samo ugodno iznenaditi. Ovo je četvrti concert u kuhinji Ade Klobodanovića i njegovih kolega, za koji je već dogovorena produkcija muzičkog albuma.

U vrandučkom druženju uživali su gosti iz cijele BiH, Bijelog Polja, Crnogorke i Crnogorci, te jedna Kineskinja.

Stari grad Vranduk je najvjerovatnije izgrađen krajem 14. stoljeća. Isprva prvo bio banski grad, a poslije kraljevski. Prvi put ga spominje u dokumentu koji je datiran 1410. godine, a u Vranduku su bosanski kraljevi primali izaslanstva i izadavali povelje. Vranduk je puni razvoj doživio u 15. stoljeću, a vojska Osmanskog carstva zauzela ga je 1463. godine.Prema riječima Adnadina Jašarevića, direktora Muzeja Grada Zenice, ovo je već tradicionalna manifestacija na kojoj se prezentuju jela i igre iz srednjeg vijeka.

„Program ‘Tragovima bosanskog kraljevstva’ je već, možemo reći, tradicionalan program prezentacije srednjovijekovnih jela, igara za mlade poput utrkivanja u vrećama, potezanja konopa, bacanje potkove i streljaštva te promocije zbirke priča autora iz cijelog regiona koji pišu o našim temama, a ovaj put je to o Bosni Srebrenoj, odnosno, čuvarima naslijeđa Bosne i Hercegovine“, izjavio je za Anadolu Agency (AA) direktor muzeja, Adnadin Jašarević.

„Ovo je pored svih ovih promocija i jedno divno druženje za sve posjetioce, a kako i ne bi bilo kada se vraćamo 800 godina unazad i razumijevamo kakav je tada život bio“, dodaje Jašarević.

Tvrtko Mišanović, predsjednik Foruma građana Zenica govorio je o zbirci priča „Bosna srebrena“.

„Pošto Forum građana Zenica itekako prati historiju i tradiciju, znamo šta Franjevci znače za Bosnu i Hercegovinu, i mi smo većinu tih franjevačkih samostana i obilazili, odnosno, samostane u Fojnici, Kraljevoj Sutjesci, Kreševu i Gučoj Gori. Franjevci su u Bosni i Hercegovini ostali kroz sve političke, nacionalne i druge poretke i nastojali su da sačuvaju narod, historiju i kulturu Bosne i Hercegovine“, rekao je Mišanović i dodao kako se o bosanskim Franjevcima može mnogo više pričati.

Nakon kratke promocije zbirke priča „Bosna srebrena“, za sve posjetioce upriličeno je i takmičenje u srednovijekovnim igrama, a najmlađi su imali priliku da se oprobaju u streljaštvu.

Inače, stari grad Vranduk je najvjerovatnije podignut krajem 14. stoljeća te je Vranduk prvo bio banski, a zatim kraljevski grad. Prvi put se spominje 1410. godine, a u Vranduku su bosanski kraljevi primali izaslanstva i izadavali povelje. Vranduk je puni razvoj doživio u 15. stoljeću, a vojska Osmanskog carstva zauzela ga je 1463. godine.

Unutar zidina vrandučke tvrđave pronađen je veliki broj predmeta iz srednjeg vijeka i perioda vladavine Osmanskog carstva. Danas je tvrđava Vranduk sačuvala većinu izvornog izgleda i nalazi se pod upravom Muzeja grada Zenice.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno