Biznis

FOTO: Telemach BH akcija pošumljavanja na Igmanu i Banjoj Luci- Posađeno 3000 sadnica na Igmanu

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Pozivu Organizacionog tima KJP “Sarajevo – šume” d.o.o. Sarajevo za akciju masovnog pošumljavanja 2021./2022. godine odazvala se i društveno odgovorna kompanija Telemach BH, koja je svoj doprinos akciji masovnog pošumljavanja dala organizujući volontersku akciju svojih uposlenika koji su, zajedno sa predstavnicima KJP “Sarajevo – šume” i volonterima drugih kompanija na Igmanu posadili više od 3000 sadnica.

– Fondacija Telemach brine o sredini u kojoj djeluje, a očuvanje dragocjenih prirodnih resursa kakve su šume je zajednička briga i odgovornost svih nas. Protekle sedmice smo odlučili priključiti se akciji masovnog pošumljavanja koju su organizirale KJP “Sarajevo – šume” d.o.o. Sarajevo. Volonteri naše kompanije su se rado odazvali ovoj akciji te smo zajedno sa šumarima, sadili sadnice na lokalitetu Igmana Općina Hadžići.  Ovo je bilo jedno izvrsno iskustvo kroz koje smo mnogo naučili i o prirodi i o nama samima te smo svakako odlučili nastaviti sa ovom akcijom na proljeće kada ćemo inicirati slične akcije i u drugim dijelovima BiH. Također, svoj doprinos smo dali i u Banjoj Luci. Naime, odazvali smo se pozivu Gradske uprave Banja Luka te smo donirali sadnice platana i jablanova koje su ponovo naši volonteri iz Total TV-a sadili na području Gradske plaže Abacija u Banjoj Luci – istakla je Maja Tursunović, direktorica Telemach Fondacije dodavši da Telemach BH brine o zaštitu i očuvanju životne sredine, kao i na podizanju svijesti svojih uposlenika o čuvanju okoliša. Istakla je i da Telemach BH kao društveno odgovorna kompanija pokazuje svoju brigu o zaštiti okoliša i time što svoj otpad odlaže u skladu sa zakonskim propisima.

Akcija masovnog pošumljavanja se organizuje po odluci i pod pokroviteljstvom Vlade Kantona Sarajevo, a u realizaciji sa Ministarstvom predškolskog, osnovnog i srednjeg obrazovanja Kantona Sarajevo, Ministarstvom privrede Kantona Sarajevo i Udruženjem poslodavaca Kantona Sarajevo. Cilj akcije pošumljavanja je, kako kaže,

Samir Omerović, direktor KJP “Sarajevo – šume” d.o.o. Sarajevo  zasaditi 500.000 sadnica u toku jesenje i proljetne sezone.

U proteklom periodu naučili smo mnogo o ulozi požara i posljedicama njihovog obima u prirodnim ekosistemima. Svjedoci smo mnogih nekontrolisanih požara u svijetu koji dramatično uništavaju šume i dovode do nacionalnih katastrofa. Šumski požari jesu kratkoročni događaji ali, ako su velikih razmjera mogu da ostave nesagledive posljedice. Šume najviše uništavaju ljudi neplanskom sječom, štetni insekti, glodari i požari. Da bismo doprinijeli stabilnosti šumskih ekosistema možemo da prirodi damo svoj doprinos kroz aktivnosti vezane za oporavak, odnosno da kroz akcije pošumljavanja degradiranih površina pomognemo povratak u prvobitno stanje. Iako će efekti pošumljavanja biti vidljivi tek za nekoliko godina možemo reći da je svako novoposađeno drvo poklon budućim generacijama – kazao je Samir Omerović, direktor KJP “Sarajevo – šume” d.o.o. Sarajevo.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno