Zenica

FOTO: Svemirska tura iznad Zenice

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

U okviru aktivnosti udruženja “Azimuth 135”, u četvrtak navečer je realizovana aktivnost amaterskog posmatranja nebeskog svoda, sa naglaskom na pokušaj posmatranja Zelene komete C2022 (ZTE).

Na -8°C hladnom vrhu Smetova zvanom Vis (1015 mnv), 60 zainteresovanih je prisustvovalo interaktivnoj prezentaciji Afana Abazovića, turističkog i planinarskog vodiča.

Uprkos tome što se Zelena kometa nije mogla vidjeti golim okom, prezentovan je vidljivi nebeski svod, od orijentacije pomoću zvijezde Sjevernjače, potom planeta Marsa i Jupitera, te zimskih sazviježđa, sa naročitim naglaskom na asterizam Zimskog šesterokuta, zvijezde Sirijus, Prokinon, Kastor sa Poluksom, Kapelu, Aldebaran i Rigel, a potom i detaljno sazviježđe Orion sa zvijezdama Belatris, Betelgeuze i Sajf, te Orionov Pojas i Mač.

Aktivnosti u oblasti astronomije će se nastaviti tokom 2023. godine, a “Azimuth 135” priprema i nekoliko novih prezentacija koje će, sigurno, biti zanimljive ljubiteljima jedne od najstarijih nauka i interesovanja čovječanstva.

Zahvaljujemo se Amelu Uzunoviću, Selveru Konjiću, Elmiru Isakoviću i Imranu Isaku na fotografijama tokom ovog astronomskog posmatranja.
Pratite aktivnosti udruženja “Azimuth 135” i kroz planinarenje i turizam na Facebooku i Instagramu.

Azimuth135



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno